De Nationale Parken van Nederland

Het totaal oppervlakte van de twintig nationale parken in Nederland bedraagt ruim 130.000 hectare. Daarmee is meer dan 3% van het totale oppervlak van Nederland aangemerkt als nationaal park. Alle grote ecosystemen, zoals duinen, bossen, heide, laagveen en vennen, zijn erin vertegenwoordigd. Deze parken geven samen een beeld van de Nederlandse natuur.

De Nederlandse natuur

Nederland telt twintig nationale parken die, met hun geheel eigen karakter, de grote diversiteit aan landschappen in Nederland illustreren. De nationale parken in Nederland zijn deels in bezit van de Nederlandse staat en worden dan beheerd door Staatsbosbeheer. Het grootste deel van de gebieden binnen de nationale parken is echter in handen van particuliere eigenaren, veelal grote natuurorganisaties als Vereniging Natuurmonumenten. Bekijk hieronder de mooiste nationale parken van Nederland en ga eropuit!

We zetten de 10 grootste parken graag voor je op een rijtje!

1. Nationaal park Oosterschelde (37.000 ha)

Zeeland is de provincie bij uitstek voor wandelaars, fietsers, zonaanbidders, cultuurliefhebbers en de watersporter. Maar Zeeland heeft zoveel meer te bieden. Wat dacht je van nationaal park Oosterschelde, met 37.000 hectare het grootste nationale park van Nederland! Nationaal Park Oosterschelde is een uniek natuurgebied. Duizenden vogels eten, rusten en broeden hier. Bijzondere planten- en diersoorten hebben onder en boven water en op het land een plekje gevonden. Je kunt hier bijvoorbeeld op zeehondensafari, en misschien duikt er tijdens de tocht wel onverwacht een bruinvis op. Meer informatie op www.np-oosterschelde.nl.

Nederlandse natuur: de Oosterschelde, het grootste en natste nationaal park dat Nederland kent

De Oosterschelde is het kloppend hart van onze delta. Het is het grootste en natste nationaal park dat Nederland kent

2. Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa (10.600 ha)

Een rustig kronkelende beek in een eeuwenoud landschap van heide, kleurrijke hooilanden, hunebedden, zandwegen en esdorpen. De Drentsche Aa is niet alleen naamgever van het op één na grootste nationaal park van Nederland, het is de naam van de beek die dit prachtige landschap vormde.

Nederlandse natuur: Nationaal park de Drentsche Aa

Nationaal park de Drentsche Aa

3. Nationaal park Weerribben-Wieden (10.500 ha)

Hollandse koeien in groene weilanden, kwakende kikkers in een netwerk van smalle slootjes en pittoreske plaatsjes weerspiegeld in het meer. De regio WaterReijk is als een ansichtkaart van Nederland met oer-Hollandse natuur, historische dorpjes, nationaal park Weerribben-Wieden en vooral veel water.

Nederlandse natuur: Nationaal park Weerribben-Wieden

Nationaal park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa

4. Nationaal park Utrechtse Heuvelrug (10.000 ha)

Het Nationaal park Utrechtse Heuvelrug ligt tussen Zeist, Amersfoort en Rhenen. De uitgestrekte bossen en heidevelden, met daartussen authentieke dorpen, kastelen en buitenplaatsen, maken het een populair recreatiegebied. Dat uitersten als laaggelegen uiterwaarden en hooggelegen bossen naast elkaar liggen, is uniek in Nederland.

Nederlandse natuur: Nationaal park Utrechtse heuvelrug

Nationale park Utrechtse Heuvelrug

5. Nationaal park De Biesbosch (9.000 ha)

Bevers, boommarters en misschien wel een vos – de Biesbosch is een bekend Nederlands Nationaal park waar je bijzondere dieren kunt spotten. Ga op avontuur vanaf het water, te voet of met de fiets. De Biesbosch vormt een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken en glashelder water. Meer informatie vind je op www.np-debiesbosch.nl.

Nederlandse natuur: De Biesbosch

De Biesbosch is één van de grootste trekpleisters voor toeristen in West-Brabant

6. Nationaal park Drents-Friese Wold (6.100 ha)

Friesland, een stukje buitenland binnen Nederland. De eigen bijna Scandinavisch klinkende taal, sporten als fierljeppen en skûtsjesilen en het uitgestrekte natuurlandschap. Voor Friezen is het buitenleven een tweede natuur. En ze zijn dan ook terecht trots op ‘hun’ nationale park Drents-Friese Wold. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land

Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land

7. Nationaal Park Lauwersmeer (6.000 ha)

Het Nationaal park Lauwersmeer ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het park is een van de beste hotpots voor vogelaars in Noordwest-Europa. De verscheidenheid aan biotopen zorgt ervoor dat een groot aantal zeevogels, wadvogels, weidevogels, watervogels, moerasvogels, bosvogels en roofvogels door het jaar te vinden zijn in het Lauwersmeergebied.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

8. Nationaal park De Hoge Veluwe (5.500 ha)

Het nationale park De Hoge Veluwe is een wereldberoemd natuurpark met ruim 5.400 hectare loof- naald- en gemengde bossen, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. De natuur van het nationale park De Hoge Veluwe is overweldigend. Hier spot je de lokale ‘big four’: edelhert, wild zwijn, moeflon en ree.

Het nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerd natuurgebied in particulier bezit in Nederland.

Het nationale park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerd natuurgebied in particulier bezit in Nederland

9. Nationaal park Schiermonnikoog (5.400 ha)

Het Waddengebied kenmerkt zich door een combinatie van natuurlijke diversiteit en culturele rijkdom. Sinds 1989 is het gehele natuurgebied van Schiermonnikoog een officieel Nationaal park. Het eiland bestaat voor het grootste deel uit duinen en kwelders en uit strand, bos en polder. En dankzij de uitstekende fiets- en wandelpaden is al dit fraais zeer goed toegankelijk.

Het Nationaal park Schiermonnikoog op het waddeneiland Schiermonnikoog was het eerste Nederlandse nationale park.

Het Nationaal park Schiermonnikoog op het waddeneiland Schiermonnikoog was het eerste Nederlandse nationale park

10. Nationaal park Veluwezoom (5.000 ha)

Wil je oog in oog komen te staan met bijvoorbeeld Schotse hooglanders, wilde zwijnen, vossen, dassen en edelherten? Kom dan naar het Nationaal park Veluwezoom. Met ruim 5100 hectare bos, heide en zandverstuivingen een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Het Nationaal park Veluwezoom is eigendom van de Vereniging van Natuurmonumenten.

De uitgestrekte bossen en onafzienbare heidevelden van Nationaal park Veluwezoom.

De uitgestrekte bossen en onafzienbare heidevelden van Nationaal park Veluwezoom