Komodo National Park

Op de Komodo Eilanden hebben de reuzenhagedissen een laatste toevluchtsoord in een nationaal park.

Landschap Komodo Eilanden

Zacht glooien de schrale, met gras begroeide heuvels van de Indonesische Komodo Eilanden uit het blauwwitte water. Slechts hier en daar tekenen slanke Lontarpalmen zich af tegen de lucht, op de berghoogtes zijn nevelwouden te zien. Op enkele plaatsen vallen naakte klippen steil in zee, op andere openen zich stille baaien met kleine zandstranden of een dichte wirwar van mangroven. Komodo is het grootste eiland van het gelijknamig nationale park: Nationaal Park Komodo Eilanden. De meeste bezoekers komen naar de Komodo Eilanden om te griezelen van de legendarische reuzenvaranen of om in een van de meest fascinerende onderwatergebieden van de aarde te duiken.

Reuzenvaranen

De hoofdattractie van de Komodo Eilanden wordt beslist gevormd door de reuzenvaranen. Ze worden tot 3 meter lang en zijn de grootste, maar niet de langste, in hun soort. De reuzenvaranen zijn, net als alle roofdieren, erg onberekenbaar. De reuzenvaranen liggen het grootste deel van de dag lui in de zon. Of ze zwerven door de savanne en laten hun lange, uitgestoken tong heen en weer bewegen. Gidsen van het Nationaal Park Komodo Eilanden leiden de bezoekers van het park voorzichtig en zonder gevaar tot op armslengte van de varanen. De ora’s, zoals ze op de Komodo Eilanden genoemd worden, zijn in de eerste plaats aaseters en hun reukorganen kunnen nog op 10 kilometer afstand rottend vlees waarnemen. Wanneer ze geen aas vinden, zijn ook geiten, wilde zwijnen, paarden of zelfs waterbuffels niet te groot. Van de beet van een reuzenvaraan kan, wanneer hij niet verzorgd wordt, uren of dagen later de dood veroorzaken. In hun speeksel herbergen ze bacteriën, waardoor een gewonde prooi aan sepsis sterft.

Fauna Komodo Eilanden

Het Nationaal Park Komodo Eilanden behoudt het leefgebied niet alleen voor de reuzenvaranen. Komodo ligt, net als heel Indonesië, in het overgangsgebied tussen de Australische en de Eurazische fauna. Veel zoogdieren zijn afkomstig uit Azië, terwijl enkele reptielen en vogels uit Australië hierheen gekomen zijn. Het aantal soorten is niet heel groot, want de Komodo Eilanden liggen in een van de meest droge gebieden van Indonesië. Acht maanden per jaar regent het helemaal niet of maar zeer weinig. De onderwaterwereld, die tweederde van het nationale park beslaat, is heel anders. Duikers kunnen hier een eindeloos kleurrijke verscheidenheid aan leefgemeenschap zien. Onderzoekers hebben 1.000 vissoorten, 260 rifkoralen en 70 soorten sponzen geteld. Bovendien hebben minstens 14 soorten walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden van het natuurpark hun thuis gemaakt.

Bijzonderheden Komodo Eilanden

Reisadviezen in de gate houden. Beste reistijd gedurende de droge tijd van mei tot oktober, de temperatuur is dan ongeveer 32 graden.

Bezienswaardigheden Komodo Eilanden

Duiken, trektochten onder leiding van een gids.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions