Huascaran National Park

In Peru beschermt het Huascaran National Park de buitengewone plantenwereld in de Andes.

Bergsportgebied

Al vele jaren zijn enorme geologische krachten bezig de Andes te vormen, de langste bergketen ter aarde en de hoogste op het westelijk halfrond. De Andes is net als de Himalaya een bergketen die nog steeds verder omhoog wordt gedrukt. In het Peruaanse gedeelte steken de gigantische bergketens van de Andes stijl op tegen de tropische hemel. De Cordillera Blanca, of witte bergen, bij de stad Huaraz zijn niet alleen een van de bekendste bergsportgebieden van Zuid-Amerika. Op zijn hellingen en in de dalen beschermt het Huascaran National Park ook een van de meest adembenemende hooggebergte-ecosystemen ter wereld.

Flora Huascaran National Park

In het Huascaran National Park steken 26 stralend witte bergtoppen meer dan 6 kilometer in de hoogte. Enorme ijswanden bedekken de steile rotsen van de toppen en langs de flanken glijden ongeveer 660 gletsjers omlaag naar het dal. Daarbij doorklieven 41 rivieren het gebied, dat ook een werelderfgoed is. Het Huascaran National Park biedt jou, als bezoeker zijnde, een onbeschrijfelijk mooi, hoogalpien landschap vol culturele en biologische rijkdommen. Met zijn 6.768 meter is de El Huascaran de hoogste bergtop van Peru. Tot nu toe hebben onderzoekers in het Huascaran National Park ongeveer 800 planten uit 104 families en 340 geslachten kunnen beschrijven. Vooral de orchideeën en bromelia’s hebben zich onder de tropische zon van het hooggebergte in veel verschillende soorten onderverdeeld. Ook groeit hier de unieke alpiene bromelia Puya raimondii, waarvan de 10 meter hoge bloeiwijze de grootste op aarde is. Hij kan meer dan 100 jaar oud worden.

Fauna Huascaran National Park

Door het gevarieerde berggebied van het Huascaran National Park, waarin je eenvoudig een van de prachtige 5.000 meter hoge bergen kan beklimmen, zwerven tien soorten zoogdieren waarvan de brilberen, poema’s, pampaskatten, witstaartherten, vicuna’s en taruca’s erg indrukwekkend zijn. Ongeveer 115 vogelsoorten bevolken de bergen, waaronder majestueuze roofvogels zoals de dwergarend en de Andescondor. Enkele vogelsoorten worden hier net als de planten enorm groot, zoals de reuzenmeerkoet en de reuzenkolibrie.

Bijzonderheden Huascaran National Park

  • Gevaar voor hoogteziekte
  • Het klimaat in het Huascaran National Park: bergklimaat met warme, vochtige winden uit het Amazonebekken
  • Regen van december tot mei. Droge tijd van mei tot oktober. Temperaturen tot 25 graden

Bezienswaardigheden Huascaran National Park

  • Wandelen
  • Bergen beklimmen
  • Mountainbiken
  • De El Huascaran beklimmen
  • Prehistorische plaatsen

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions