Sterren kijken in Texas

De dagen worden korter en de nachten alleen maar langer. In Texas is dat echter geen enkele reden om binnen te blijven. In tegenstelling zelfs, de Lone Star State is juist een perfecte plek om de donkere, lange nachten te gebruiken om de sterrenhemel uitvoerig te bekijken.

Er is licht in de duisternis in Texas

In de meeste gebieden ter wereld zorgt kunstmatig licht van dorpen en steden ervoor dat de sterren niet of onvoldoende zichtbaar zijn. Slechts op een aantal plekken in de wereld is het donker genoeg dat de stralende sterrenhemel tot de kleinste details met het blote oog te zien is. De International Dark Sky Association (IDA) heeft zich de taak toegekend om juist deze plaatsen aan te wijzen als zogenoemde Dark Sky Parks – en Texas is één van de meest significante regio’s om sterren te kijken.

Big Bend National Park: de superster van het sterrenkijken

De regio rondom Big Bend National Park is dunbevolkt. Dat klinkt in eerste instantie wellicht eng maar is in dit geval een absolute zegen. Het maakt Big Bend dan ook een van de beste plekken in geheel Noord Amerika om ons zonnestelsel en ver daarbuiten goed te kunnen bestuderen. Door de geringe invloed van kunstlicht en de minste lichtvervuiling waar dan ook in de Verenigde Staten, kunnen bezoekers hier tot tien keer meer sterren zien dan in een middelgrote stad. De schaal van Bortle meet de helderheid van de donkere hemel van een bepaalde locatie, van klasse 1 (extreem donker) tot klasse 9 (gelijk aan de hoeveelheid licht in een stad). Big Bend is geclassificeerd in de hoogste klasse.

Sterrenwandelingen in Copper Breaks State Park

Ongeveer 21 kilometer ten zuiden van Quanah, een dorpje in het noorden van Texas, ligt Copper Breaks State Park, een klasse 2 op de schaal van Bortle. In de maanden april tot en met oktober worden in het park zogenoemde sterrenwandelingen aangeboden. Zoals de naam al doet vermoeden wandel je in het donker samen met een van de vrijwillige sterrengidsen. De populaire sterren-wandelingen vertrekken met zonsondergang. Met een beetje geluk vang je een glimp op van een vallende ster. De sterrengids legt je tijdens het wandelen uit welke sterrenbeelden en hemellichamen je met het blote oog ziet. Ooit de zon willen zien door een telescoop? Overdag wordt met behulp van speciale beschermende filters deze mogelijkheid geboden.

Rocksterren in Enchanted Rock State Park 

Enchanted Rock State Park ligt in het midden van de regio Hill Country, op ongeveer 20 minuten rijden ten noorden van Fredericksburg. Het park is erg populair en een ware rockster! Deze rots is de grootste granieten monoliet in de Verenigde Staten. Als je hem beklimt, lijkt het alsof je in een maanlandschap loopt. En wat kun je het beste zien vanaf de maan? Precies: Venus, Jupiter en vele anderen in de Melkweg.

Schimmenspel in South Llano River State Park

Terwijl de ondergaande zon achter de heuvels van South Llano River State Park zakt, laat zij een vurig oranje lucht achter. Oranje wordt gevolgd door blauw, dat uiteindelijk vervaagt tot grijs. De sterren zijn de volgende die ten tonele verschijnen. Eerst fonkelen een paar gewaagde lichtpuntjes zachtjes in de lucht, die al snel veranderen in schitterende witte sterren die zich uitstrekken over de horizon. Op de grond werpen de Mesquite-bomen geheimzinnige schaduwen die afsteken tegen de lucht. Tussen de bomen is niets te zien. Zelfs je eigen hand, slechts enkele centimeters van je gezicht verwijderd, is een vage verschijning. Zodra je blik terugkeert naar de lucht, gloeit de Gordel van Orion, en verderop in de lucht tonen vijf sterren in een kromme lijn de ijdele koningin Cassiopeia zittend op haar troon.