Ta’ Qali National Park op Malta

Zon, zee, strand. Yeah! Een prachtige historische hoofdstad. Yeah! Maar van een relatief onbekend pareltje gaat je reishongerige hart natuurlijk sneller kloppen! En dat pareltje, Ta' Qali National Park, vind je in het hart van de bekende en geliefde vakantiebestemming Malta. Je rijdt er binnen een half uurtje naar toe vanuit de hoofdstad Valletta.

Van militair vliegveld naar nationaal park

Ta’ Qali heeft een bijzondere geschiedenis. Tussen 1943 en 1950 was het in gebruik als militair vliegveld en basis voor de Engelse Royal Air Force. Malta viel immers kort voor de Tweede Wereldoorlog nog onder Brits bestuur. Na de opening van het Malta International Airport, werd het gebied niet langer gebruikt als vliegveld en is het omgebouwd tot een bijzonder park. In het prachtig onderhouden park, valt vooral de bijzondere variatie van de flora en fauna op. Van prachtige bloemenvelden tot dennen- en olijfbomen.

Het park is ook onder de Maltezers een populair recreatiegebied om even heerlijk te ontspannen. Relaxen op de keurig onderhouden grasvelden, genieten van de schaduw onder de dennenbomen en bijzondere vogels spotten. Soorten als de Hop (Hoopoe) en de Roodkopklauwier komen er veel voor.

Meer dan een park!

Het park is niet altijd een oase van rust. Bekende bands als Iron Maiden en Deep Purple hebben opgetreden in het grote amfitheater aan de oostkant van het park. Direct naast het park, aan de noordwest kant, vind je het Ta’ Qali National Stadium, het grootste voetbalstadion van Malta. Aan de zuidwestkant van het park zie je in het “Crafts Village” ambachtslieden aan het werk, zoals glasblazers. Ga er niet met te hoge verwachtingen naartoe. Het is zeker leuk om er even een kijkje te nemen, maar je vindt er vooral ook veel “doorsnee” souvenirs.

Ben je met de kids op Malta? Laat ze dan vooral lekker klimmen en klauteren in het “BOV Adventure Park”, grenzend aan de noordkant van het park. De oude landingsbaan van het vliegveld is omgetoverd tot een kinderparadijs, met glijbanen, waterattracties, touwladders en klimnetten. Maar ook voor volwassenen is er genoeg te beleven. Het Adventure Park is opgedeeld in een gedeelte voor kinderen tot 12 jaar en een gedeelte vanaf 12 jaar.

Tussen het National Stadium en het Ta’ Qali park is het Malta Aviation Museum gehuisvest. De bijna 30 helikopters en vliegtuigen zijn in een aantal authentieke hangars opgesteld. Ga in de cockpit van een groot passagiersvliegtuig zitten, wandel langs de indrukwekkende toestellen en snuif de 100 jarige geschiedenis van de Maltese luchtvaartgeschiedenis.

Ontspannen naar Malta

Je vliegt al vanaf € 59,- p.p. in slechts drie uurtjes met Transavia van Amsterdam naar Malta. Vanaf de hoofdstad Valetta rij je in een half uurtje naar Ta’ Qali National Park. Malta heeft een uitgebreid busnetwerk, maar het is wel even puzzelen hoe je bij het park komt. Check de routekaart van het Malta Public Transport.