Indian Summer in Boheems Zwitserland

Het natuurpark Boheems Zwitserland is een combinatie van diepe kloven en hoge zandsteenrotsen, van waar je spectaculaire uitzichten hebt. Het bosrijke gebied is in de herfst een uitstapje waar je blij van wordt.

Het natuurpark Boheems Zwitserland is een combinatie van diepe kloven en hoge zandsteenrotsen, van waar je spectaculaire uitzichten hebt. Het bosrijke gebied is in de herfst een uitstapje waar je blij van wordt.

Klein Zwitserland

Boheems Zwitserland ligt aan de grens met Duitsland en hoewel landen grenzen hebben, hebben natuurparken dit niet. Het Duitse gedeelte van het park staat bekend als Saksische Schweiz. De Tsjechische naam is České Švýcarsko. Beiden benamingen voor het nationale park hebben een overeenkomst: Zwitserland. Hoewel Zwitserland niet bepaald in de buurt ligt, is de naam niet zonder reden gegeven. De twee Zwitserse schilders Adrian Zing en Anton Graff vonden het gebied zo op Zwitserland lijken dat ze het klein Zwitserland noemden.

Indian Summer in Tsjechië

Beleef de Indian Summer in Tsjechië © Vaclav Sojka

Wandelen in Boheems Zwitserland is genieten

Een outdoor- of wandelvakantie is door corona populairder dan ooit. De bossen, uitzichten en afwisselende routes zullen een genot zijn voor wandelliefhebbers. De meeste wandelingen beginnen in het stadje Hřensko, een plaatsje waar de rivier Kamenice samenvloeit in de Elbe. De Kamenice kloof is het eerste natuurwonder dat je kunt aanschouwen. Vergeet geen extra jas of trui mee te nemen, want in de kloof is het een aantal graden kouder. De natte en koude omgeving heeft ervoor gezorgd dat er varens, mos en paddenstoelen groeien. Een gedeelte van de kloof is niet toegankelijk en moet per boot worden afgelegd. Tijdens de boottocht vertelt de gids levendige verhalen over de legendes van de bergen en de rivier.

Boheems Zwitserland © @sassychris1

Dit natuurpark staat bekend om haar mysterieuze kloven en zandsteenrotsen die een uitdagend terrein vormen voor wandelaars

Kamenice kloven

Al eeuwen stroomt de rivier de Kamenice langs de met mos begroeide wanden van de rotsen van Boheems Zwitserland. De Kamenice mondt in het dorp Hřensko uit in de Elbe. De rivier heeft smalle en diepe kloven gevormd in de zandstenen rotsen, met kliffen tussen de 50 tot 90 meter hoog. Er zijn drie belangrijke kloven, de Ferdinand kloof (Ferdinandova), de Wilde kloof (Divoka) en de Edmund kloof (Edmundova), ook wel Stille kloof (Ticha) genoemd. Tussen de kloven varen kleine boten over de Kamenicerivier.

Pravčice Boog

Eenmaal uit de kloof is het niet alleen wat warmer maar ook een stuk lichter. De donkere ruimtes maken plaats voor uitzichten over bossen met prachtige herfstkleuren. Een ander natuurwonder zijn de unieke zandsteenrotsen die boven de bossen uitsteken. Het hoogtepunt is de Pravčická brána, een rotspoort. Het is de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa. De Pravčická brána staat bekend als een van de mooiste natuurlijke creaties in Tsjechië en is bereikbaar via Hřensko.

Boheems Zwitserland © Vaclav Sojka

Pravčická brána © Vaclav Sojka

Aan de zijkant van dit natuurfenomeen ligt het Adelaarsnest, een chique buitenhuis gemaakt om de eerste toeristen van adel te verwelkomen. Het houten complex, versierd met rode daken en een bogengalerij, steekt mooi af tegen de grijze rotsen. Het gebouw is in de wand van de berg gebouwd net zoals een adelaarsnest. Tegenwoordig is er een museum over het natuurgebied en een restaurant gevestigd in Sokolí hnizdo.

Er is ook nog een kleinere zandsteen boogbrug, de Mala Pravčická brána, aan het Europese lange afstand wandelpad (de E3). Deze Europese wandelroute is hét Europese wandelpad van West- naar Oost-Europa en is zo’n 7.000 wandelkilometer lang.

Indian Summer Boheems Zwitersland

Beleef de Indian Summer in Boheems Zwitersland © Vaclav Sojka

Meer informatie: Hřensko.cz en GatetoBohemia.com