De beste nationale parken in de VS

Zojuist werd ik blij verrast door een berichtje in mijn mailbox van Take a trip, waarin ik werd gewaarschuwd voor 10 nationale parken in de VS die je gezien moet hebben! Graag deel ik deze tips hier met jullie.

Glacier National Park, Montana, behoort zeker tot de beste nationale parken in de VS

1. Glacier National Park, Montana

Op zoek naar avontuur en ongerepte natuur? Dan ben je in Glacier National Park, met zijn ongerepte bossen, grote weidelandschappen, hoekige bergen, verschillende meren en watervallen zeker op de juiste plaats. Het is tevens een van de weinige gebieden waar je de grizzlybeer in het wild kan spotten. Verder vind je er ook bevers, otters, berggeiten, dikhoornschapen en elanden. Het grootste meer is de Grinnell Glacier. Aan de noordzijde grenst het park aan het Waterton Lakes National Park op Canadees grondgebied. Het ontstaan van het park gaat terug tot de ijstijd. De topattractie in het park is ongetwijfeld een rit over de Going-to-the-sun Road, een weg van 80 km doorheen het park. De weg opent in juni en sluit traditioneel de maandag na de derde zondag van oktober omwille van (komende) sneeuwval. Onderweg zijn verschillende uitzichtpunten aangegeven. Toeristen kunnen het park ook doorkruisen met een van de vele rode antieke busjes die door het park rijden.

De Great Smoky Mountains behoren zeker tot de beste nationale parken in de VS

2. Great Smoky Mountains National Park

De Smokies verspreidt zich over twee staten, North Carolina en Tennessee en maakt deel uit van de Appalachian bergen. Het gebied heeft een rijke verscheidenheid aan flora en fauna, met een uitzonderlijk aanbod aan boomsoorten en meer soorten salamanders dan waar ook ter wereld. De blauwe rook, zoals de Cherokee Indianen de mist omschreven vindt zijn oorsprong in de waterdamp die wordt afgescheiden door de dichte bossen in de bergen en de valleien. Vanaf Charlie’s Bunion heb je een impressionant uitzicht, je bereikt deze klif na een tocht van 15 km te voet vanuit Newfound Gap.

Olympic National Park, Washington, behoort zeker tot de beste nationale parken in de VS

3. Olympic National Park, Washington

Met zowel regenwoud, bergen als een ruige kuststreek lijkt het haast of we 3 parken in één krijgen. De grote verscheidenheid zorgt dat je eindeloos kan ronddwalen en genieten van al het moois dat het park te bieden heeft. De afgesleten stukken rots op het strand in combinatie met de verdwaalde boomstammen die worden aangeleverd door de rivieren lijken haast onheilspellend. Als je tijdens laagwater over het strand loopt en de diversiteit aan dieren kan aanschouwen denk je hier wel anders over.

Yellowstone National Park behoort zeker tot de beste nationale parken in de VS

4. Yellowstone National Park

Het park, deels gelegen in Wyoming, deels in Montana en deels in Idaho, herbergt enkele wonderlijke natuurfenomenen. Naast prachtige bossen, meren en watervallen vind je in dit park ook geisers, modderpotten, stoomgaten en warmwaterbronnen. De Old Faithful geiser spuit elke 92 minuten een hoeveelheid water en stoom. Het park wordt bewoond door bizons, elanden, herten, zwanen, pelikanen, grizzlyberen en bruine beren.

Yosemite National Park, California, behoort zeker tot de beste nationale parken in de VS

5. Yosemite National Park, California

Als je het park ziet, zal je niet verbaasd zijn dat dit een van de drukst bezochte plaatsen in Amerika is. Het park is de thuishaven van twee van de grootste watervallen te wereld, naast andere trekpleisters zoals de grote rotsformaties waarrond de door een gletsjer gevormde vallei is ontstaan. Je vindt er vele soorten vogels en wilde dieren, maar ook vele plaatsen met de zeldzame sequoia- of mammoetbomen. Aan de top van Sentimental Dome heb je een prachtig 360° uitzicht over het park, maar ook het uitzicht vanaf Glacier point zal bekoren. Op zoek naar een uitdaging? Waag je dan aan een klim van de El Capitan.

Acadia National Park, Maine, behoort zeker tot de beste nationale parken in de VS

6. Acadia National Park, Maine

Ruige granieten rotskliffen en kleine stranden langs de kustlijn vormen het toneel van dit nationaal park. Het park ligt verspreid over meerdere eilandjes. Vanaf verschillende uitzichtspunten kan je een blik werpen op de oceaan en de talloze eilandjes die het park omringen. Trek je naar het binnenland, dan vind je weelderig begroeide bergen, beekjes en meren. De fjord Somes Sound wordt als één van de hoofdattracties beschouwd. Ook populair zijn de paardenkoetsen die je meenemen op een tocht doorheen het park.

Denali National Park and Preserve, Alaska, behoort zeker tot de beste nationale parken in de VS

7. Denali National Park and Preserve, Alaska

Vernoemd naar de hoogste berg in het park en Amerika, Denali of Mount McKinley, is dit vrijwel het populairste park in Alaska. De top op 6168 m laat zich echter graag verschuilen achter een hoop bewolking. In het benedengebied vind je nog veel bomen, hoe hoger je klimt hoe sneller de uitgestrekte gebieden arctische wildernis je tegemoet komen. Je vindt er veel wilde dieren en maakt zelfs kans om een Golden Eagle te zien.

Grand Canyon National Park, Arizona, behoort zeker tot de beste nationale parken in de VS

8. Grand Canyon National Park, Arizona

Misschien wel een van de bekendste nationale parken uit Amerika is de Grand Canyon. De door erosie uitgesleten okerkleurige rotsen zijn een ware toeristenpleister. Het eerste aanzicht zal je ademloos achterlaten, maar het landschap zal impressionant blijven. Zowel langs de South Rim als de North Rim zijn verschillende uitkijkpunten. De opkomende of ondergaande zon zorgt voor een waar schouwtoneel van kleuren.

De Rocky Mountains behoren zeker tot de beste nationale parken in de VS

9. Rocky Mountain National Park, Colorado

Het belangrijkste gebergte in Amerika zijn de Rocky Mountains die het land als het ware in twee splijten. Enkele van de hoogste bergen liggen in het nationale park. Via de Trail Ridge Road kan je je makkelijk doorheen het landschap verplaatsen en genieten van enkele schitterende uitzichten over de bergtoppen en dalen. Met meer dan 500 km aan wandelpaden is het ook bij deze doelgroep een populair gebied.

Volcanoes National Park, Hawaii, behoort zeker tot de beste nationale parken in de VS

10. Volcanoes National Park, Hawaii

Het Volcanoes National Park van Hawaii, zelf een vulkanisch eiland, zal niet verbazen de thuisbasis te zijn van twee vulkanen. De aanwezigheid van deze vulkanen zorgt voor een wonderlijk landschap, een gevarieerd aanbod aan flora en fauna en een mix van diverse ecosystemen. In het park bevindt zich de Kilauea, de meest actieve vulkaan ter wereld. De meeste uitbarstingen zijn gelukkig niet zo heftig maar de kans is groot dat je hem een warme hoeveelheid lava zal zien spuwen. De lavastromen zorgen ervoor dat het landschap in het park blijft veranderen. De Mauna Loa vulkaan, de grootste vulkaan ter wereld is gelukkig minder actief maar heeft wel een prominente aanwezigheid in het park. De Crater Rim Drive is een pad van ongeveer 17 km rondom de top van de Kilauea vulkaan. Onderweg kom je zowel woestijngebied als regenwoud tegen en zijn er verschillende stopplaatsen voorzien. Er is ook de mogelijkheid tot het maken van korte wandelingen.