Costa Rica parken top 5

Slapende en rommelende vulkanen, mysterieuze nevelwouden, verfrissende watervallen, bergen met panoramische uitzichten, zandstranden om aan te ontspannen: Costa Rica heeft het allemaal. Het land in Midden-Amerika is geliefd bij mensen van over de hele wereld vanwege de grote biodiversiteit en de vele natuurparken. Niet voor niets betekent de naam ‘rijke kust’ in het Spaans. In Costa Rica vind je talrijke nationale parken, waardoor de keuzestress toeslaat. Want waar heb je nou de meeste kans om luiaards en apen te spotten? En waar waan je je even alleen op de wereld? De volgende vijf nationale parken zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. De parken staan in willekeurige volgorde.

Puerto Viejo

Puerto Viejo

De meeste nationale parken hebben bewegwijzering, waardoor je prima op eigen houtje de natuur kunt verkennen. Het is wel de moeite waard om een van de parken met een gids te bezoeken. Een gids weet precies waar je op moet letten bij het spotten van de dieren. In welke bomen ze graag zitten, wat de dieren het liefste eten, hun gedrag. Ze hebben bovendien vaak grote telescopen bij zich waarmee je dingen kunt zien die je met het blote oog niet of amper ziet. Houd er rekening mee dat alle nationale parken in Costa Rica iedere maandag zijn gesloten.

1. Manuel Antonio

Manuel Antonio is een van de meest toeristische bestemmingen in Costa Rica. Het nationale park is vanaf de hoofdstad San José makkelijk te bereiken en het park is bovendien klein en overzichtelijk. Het gebied is niet te heuvelachtig, waardoor jong en oud van de natuur kan genieten. Tijdens een korte wandeling spot je al snel talrijke dieren: luiaards die in de boomtoppen luieren, apen die je nieuwsgierig observeren, kleurrijke vlinders die vrolijk om je heen fladderen. Binnen het nationale park vind je ook enkele stranden, dus neem zwemkleding en eventueel snorkelspullen mee. Manuel Antonio ligt aan de Pacifische kust, in het westen van Costa Rica. De dichtstbijzijnde plekken met accommodaties zijn de dorpen Manuel Antonio en Quepos.

Doodshoofdaapjes

Doodshoofdaapjes

2. Monteverde

Ook Reservaat Monteverde is een geliefde bestemming in Costa Rica. Monteverde betekent in het Spaans ‘groene berg’. Door het tropische en vochtige klimaat kleurt de natuur hier verschillende tinten groen. De nevel geeft Monteverde iets mysterieus en hoewel het een populair natuurpark is zul je niet veel mensen tegenkomen. Het park heeft namelijk een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Op sommige delen loop je over hangbruggen langs de boomtoppen en kun je metersdiep naar beneden kijken. Met name vogelliefhebbers zullen hun hart ophalen in het nevelwoud van Monteverde. Onder meer vliegensvlugge kolibries, felgekleurde toekans en de zeldzame quetzal vliegen hier rond. Het is mogelijk om in de buurt van Monteverde te overnachten, maar veel mensen verblijven ook in het aangrenzende dorp Santa Elena. Santa Elena en Monteverde liggen ten noordwesten van de hoofdstad San José.

Monteverde

Ziplinen in Monteverde

3. Corcovado

Een van de meest ongerepte nationale parken van Costa Rica is Corcovado. Het park behoort misschien wel tot de meest biologisch intense plekken ter wereld. Het is een paradijs voor natuur- en dierenliefhebbers. Doordat de bestemming niet gemakkelijk te bereiken is en ver van de hoofdstad San Jose ligt loop je hier weinig mensen tegen het lijf. Je ontdekt hier steeds weer iets nieuws: verlaten stranden en dichtbegroeide mangroves. Metershoge bomen die tot aan de hemel lijken te reiken. In de rivieren die rustig voortkabbelen leven onder meer krokodillen, kaaimannen en piranha’s. Apen slingeren boven je hoofd van boom naar boom. De stilte wordt enkel verbroken door het geluid van brulapen en het gekwaak van kikkers. Giftige slangen kronkelen over de grond en luiaards slapen in de boomtoppen. Corcovado ligt in het zuiden van Costa Rica, op het schiereiland Península de Osa.

Corcovado

Corcovado, een van de meest ongerepte nationale parken van Costa Rica

4. Rincon de la Vieja

In Costa Rica vind je meerdere vulkanen zoals Arenal, Irazu en Póas. Deze vulkanen zijn populaire bestemmingen om te bezoeken omdat ze in de buurt van San José liggen. Wie liever de rust opzoekt is in Rincon de la Vieja op de juiste plek. In dit nationale park vind je diverse actieve vulkanen. Door de vulkanische activiteit is er hier een bijzonder, soms zelfs surreëel landschap ontstaan: tijdens een wandeling door het nationale park loop je langs pruttelende modderpoelen, zwavelmeren, warmwaterbronnen en krachtige watervallen. Rincon de la Vieja ligt in het noordwesten van Costa Rica, in de buurt van de grens met Nicaragua. De meeste mensen verblijven in de stad Liberia of in een van de hotels bij de parkingangen.

Rincon de la Vieja

Pruttelende modderpoelen, zwavelmeren, warmwaterbronnen en krachtige watervallen in Rincon de la Vieja

5. Tortuguero

Tortuguero wordt vaak het kleine broertje van het Amazonegebied in Zuid-Amerika genoemd. Rivieren en kanalen kronkelen als een doolhof door het nationale park. Op de uiterwaarden warmen leguanen zich op in de zon terwijl slingerapen zich behendig tussen de boomtoppen verplaatsen. Met wat geluk zie je Jezus Christus hagedissen over het water rennen of een kaaiman die zich uitstekend camoufleert in het bruine water. Tortuguero betekent in het Spaans ‘dorp van de schildpadden’. Diverse soorten zeeschildpadden komen hier het strand op om hun eieren te begraven. In een nest liggen gemiddeld wel zo’n honderd eieren. Het is mogelijk om in het holst van de nacht het strand te bezoeken met een gids en dit bijzondere fenomeen te bewonderen. Tortuguero ligt aan de Caribische kust, in het noordoosten van Costa Rica. Het nationale park is alleen te bereiken per boot of per vliegtuig.

Tortuguero

Tortuguero, het dorp van de schildpadden

Zo reis je door Costa Rica

Wil je een rondreis maken door Costa Rica en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele trip in overleg met Liesbeth, de reisexpert die er al jaren woont en veel ervaring heeft in het samenstellen van reizen voor gezinnen met kinderen Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.

Tekst en foto’s: Jessica Lokker

  1. Persoonlijk vind het ganse land prachtig van natuur, maar wat me bijgebleven is was Rincon de la Vieja, het regenwoud van Monteverde en de krater van El arenal.

Comments are closed.