De Big-Five van Costa Rica

Costa Rica, het land van prachtige natuur en verschillende ecosystemen. Van witte stranden tot regenwouden en van vulkanen tot mistige bossen. De biodiversiteit is enorm en Costa Rica is er zuinig op. Je vindt in dit land eindeloos veel flora en fauna en komt hier dan ook de meest bijzondere diersoorten tegen.

Big-Five van Costa Rica

Daarnaast is een kwart van het land beschermd natuurgebied en help je lokale projecten voor de protectie van dieren en planten te ondersteunen door bijvoorbeeld een ticket aan te schaffen voor een van de vele nationale parken. Het is bijna onmogelijk om tijdens een reis door deze tropische bestemming niet in aanraking te komen met uitzonderlijke dieren zoals de luiaard, brulaap of schildpad. Door het grote aanbod aan flora en fauna in Costa Rica zie je soms door de bomen het bos niet meer. Weten welke dieren je echt niet mag missen? Hierbij een lijst met de Big-Five van Costa Rica.

Bultrugwalvis

Costa Rica wordt aan weerszijde begrensd door een oceaan, het komt daarom niet als een verrassing dat er vele verschillende zeedieren te zien zijn aan de kust. Zo zijn er ongeveer 25 verschillende dolfijn- en walvissoorten die jaarlijks langs Costa Rica trekken. De meest iconische en imposante soort is toch wel de Bultrugwalvis, met een lengte van ongeveer 15 meter en een gewicht van zo’n 40 ton is dit een van de grootste dieren die ooit bestaan heeft. Doordat Costa Rica het langste walvisseizoen van de wereld heeft, is er een grote kans deze gigantische dieren te kunnen zien. Het beste moment om walvissen te spotten is in augustus en september. Je kunt de walvis dan vanaf verschillende kustplaatsen langs de Grote Oceaan zien, maar wie de kans wil vergroten kan afreizen naar de badplaats Uvita. Boek bijvoorbeeld een boottour en waan jezelf direct tussen deze reusachtige beesten. Of bezoek de badplaats in september wanneer er meerdere activiteiten zoals tentoonstellingen, fietstochten en wandelingen worden georganiseerd om de komst van de walvis te vieren.

Bultrugwalvis Costa Rica

Mantelbrulaap

Meer landinwaarts zijn de regenwouden van Costa Rica te vinden, hier leven verschillende aapsoorten waaronder de brulapen. Bang om deze aapsoort te missen tijdens je reis, hoef je niet te zijn. Je hoort deze schreeuwerd namelijk al van een kilometer afstand brullen, alleen het geluid volgen dus! De zwarte apen vallen goed op tussen de bomen, gemiddeld is de mantelbrulaap namelijk 50 centimeter lang. Dit maakt de aapsoort een van de grootste in Midden-Amerika. In augustus of september zijn deze dieren in overvloed te vinden in het Corcovado National Park. Hier leven meerdere aapsoorten zoals de schattige doodshoofdaapjes en slingerapen. Kijk wel uit voor brutale kapucijnapen die afkomen op etenswaren.

Mantelbrulaap in Corcovado National Park

Roodoogmakikikker

De bossen van Costa Rica zitten vol met insecten en dat betekent dat kikkers hier ook met alle plezier leven. De fotogenieke Roodoogmakikikker is felgroen met felrode ogen en is de droom van vele toeristen en kikkerliefhebbers om op de foto te krijgen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Doordat het goed gecamoufleerde diertje erg klein is, ongeveer 7,5 centimeter, kan het moeilijk zijn deze te vinden in de bossen van Costa Rica. Een goede plek om deze prachtige kikkers te zien is in het Monteverde Cloud Forest Reserve of Tortuguero National Park. Dit kan het hele jaar door en is dus prima te combineren met het spotten van andere dieren zoals de Lederschildpad of de Mantelbrulaap. Daarbij is het aan te raden om met een gids de bossen in te gaan, zij zien met een getraind oog zelfs de best gecamoufleerde dieren en geven jou zo de kans om met de mooiste vakantiefoto’s terug te komen.

Big-Five van Costa Rica in Monteverde Cloud Forest Reserve

Kapucijnluiaard

De drievingerige Kapucijnluiaard is de meest voorkomende luiaard in Costa Rica. Dit slome dier slaapt zo’n 15 tot 18 uur per dag en komt ondanks dat hij kan lopen en zwemmen vrijwel niet op de grond. Toch is het een echte trekpleister voor het land en is een reis naar Costa Rica dan ook zeker niet compleet voordat je er een gezien hebt. Gelukkig kan de kapucijnluiaard door heel Costa Rica gevonden worden en hoef je alleen maar in de bomen te kijken om ze te vinden. Om zeker te zijn dat je niet teleurgesteld naar huis toe gaat, kun je ook een van de verschillende opvangcentra voor luiaards bezoeken. Bijvoorbeeld in Cahuita, gelegen in het oosten van het land. In het opvangcentrum leren bezoekers alles over de luiaard door het volgen van luiaard tours en kanotochten. Ook steun je tegelijk het opvangcentrum met het betalen van een entreeticket. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor het verzorgen van de luiaards en het promoten van regenwoudbehoud.

Kapucijnluiaard

Lederschildpad

Costa Rica is niet alleen in trek bij walvissen en dolfijnen, ook schildpadden komen hier graag. Veel schildpadsoorten leggen ieder jaar hun eieren op de vele stranden van Costa Rica, waaronder de Lederschildpad. Deze bedreigde schildpadsoort leeft op open zee en komt vrijwel nooit aan land, daarom is het extra bijzonder om deze diersoort te zien. Dat kun je het best doen in Tortuguero ­– wat heel toepasselijk ‘regio van de schildpadden’ betekent. Het beste moment om de Lederschildpad hier te zien is in maart en april. Maar wees gerust, op andere momenten in het jaar zijn hier ook vele andere schildpaddensoorten te zien.

Lederschildpad in Costa Rica

Informatie Big-Five van Costa Rica

Wil je meer weten over de Big-Five van Costa Rica? Check dan www.visitcostarica.com.