Deep down in de Peruaanse Amazone

Natuurlijk moet je een bezoek brengen aan de mysterieuze Incastad Machu Picchu als je naar Peru gaat. Ook het op vier kilometer hoogte gelegen Titicacameer en de indrukwekkende Colca Canyon mogen niet ontbreken. Maar wist je dat Peru naast deze bekende highlights ook nog een verrassing in petto heeft? Het volledige noorden van het land bestaat uit dichte Amazonejungle, iets wat maar weinig toeristen weten en waar nóg minder toeristen naartoe reizen. Zonde, want de Peruaanse jungle zit vol met actie en avontuur! De reisspecialisten van Riksja Peru zetten het op een rij.

Afwisseling na de koele hooglanden

Na een reis door de koele hooglanden met hoge bergpassen in het zuiden van Peru biedt de Amazone fijne afwisseling: een warme en tropische omgeving, vol ongerept regenwoud. Veel mensen plakken een bezoek naar de Amazone daarom aan het einde van hun reis; nog even lekker genieten van warme temperaturen voordat je weer terug naar huis vliegt.

peruaanse-amazone-jungle

Een warme en tropische omgeving, vol ongerept regenwoud

Kleinschalige lodge verscholen in het groen

Vanuit Cuzco kun je met een klein vliegtuig naar Puerto Maldonado vliegen, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Peruaanse Amazone. In de haven van Puerto Maldonado stap je over op een motorbootje en vervolgens vaar je diep de jungle in. Aan het einde van de rit kom je aan bij een kleinschalige lodge, verscholen tussen het groen, langs de Tambopata-rivier. De lodge is helemaal gemaakt van natuurlijke materialen en de open kamers hebben geen ramen of plafond, waardoor je ‘s nachts in slaap valt met de geluiden van de jungle op de achtergrond.

peruaanse-amazone-jungle-lodge

De jungle lodge ligt verscholen langs de Tambopata rivier tussen exotische bomen

Op pad door de dichte jungle

Hier in de Peruaanse Amazone maak je kennis met de flora en fauna van dit bijzondere tropische woud, ook wel de ‘longen van de wereld’ genoemd, omdat de bomen en planten zorgen voor een enorme zuurstofuitstoot. Je kunt op verschillende manieren de jungle gaan ontdekken. Ga bijvoorbeeld op pad met een natuurgids, die je van alles kan vertellen over alle zoogdieren, vogelsoorten en andere dieren die hier voorkomen, maar bijvoorbeeld ook over de medicinale werking van planten en bomen. Of je kunt mee op een nightwalk, waarbij je op zoek gaat naar slangen, hagedissen, kikkers en insecten zoals vogelspinnen, krekels en sprinkhanen. Fascinerend hoe anders de jungle er ‘s nachts uit ziet, vergeleken met overdag!

peru-amazone-jungle-wandeling

Ga op pad met een natuurgids

Kaaimannen, piraña’s, apen en papegaaien

Je kunt ook een boottocht maken over het meer in de buurt van de lodge. Houd je ogen goed open, want hier spot je kaaimannen, reuzenotters, schildpadden, apen en tientallen vogels. Gooi ook je eigen hengeltje uit en wie weet sla je wel een piraña aan de haak… Want die komen hier veelvuldig voor. Ook een aanrader: sta vroeg op en ga mee naar een van de ‘salt licks’, een kleimuur langs de rivier waar prachtig gekleurde papegaaien –van grote ara’s tot kleine parkieten– klei komen pikken, een vitaal onderdeel van hun dieet.

peru-amazone-jungle-piranha

Gooi je eigen hengeltje uit en sla een piraña aan de haak

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Riksja Peru, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf de Peruaanse Amazone ontdekken? De reisspecialisten van Riksja Peru zijn er zelf geweest en helpen je graag bij het samenstellen van je eigen reis.

Ben je al in Peru geweest en heb je zelf nog tips die absoluut in dit rijtje thuis horen? Laat ze hieronder achter in comment, dat vinden we altijd leuk om te lezen!