Op expeditie in Myanmar

Myanmar heeft nog maar nét haar grenzen geopend voor reizigers en is daardoor hét land om op expeditie te gaan. Ontdek verborgen schatten tijdens een avontuurlijke trekking, breng een bezoek aan hilltribes en dwaal door tempels die alleen bereikbaar zijn per boot. De reisspecialisten van Riksja Myanmar nemen je mee op expeditie buiten de gebaande paden van het ongerepte Myanmar. Durf jij?

#1 Trekking naar verborgen schat

Bijna 90% van alle robijnen komt uit Myanmar, om precies te zijn uit de omgeving van Mogok. De stad is lang gesloten geweest voor reizigers en nu alleen toegankelijk met een lokale gids en een speciale permit. In het heuvelachtige landschap wonen traditionele stammen in bergdorpjes, die leven van het platteland en de edelstenenindustrie. Mogok is dan ook een goede plek voor een avontuurlijk trekking, waarbij je leert over de lokale levenswijze. Overnachten doe je aan de rand van de stad, in een knusse bungalow met een zwembad voor verkoeling. Buiten het gebaande pad kan ook best comfortabel zijn.

Mogok robijnen

Mogok robijnen

#2 Op het hilltribepad

In de omgeving van Kalaw wonen al eeuwenlang bergstammen als de Pa O en de Palaung, respectievelijk bekend om hun kleurrijke kleding en lange, zwarte gewaden. Overdag maak je een trekking van zo’n 6 uur langs theevelden en fruitakkers. Onderweg stop je bij een klooster voor een verse lunch en overnachten doe je bij een Birmese familie in een guesthouse. Hier is geen echt bed, wel een matras. Er is niet altijd elektriciteit, wel belangeloze gastvrijheid. Je zal tijdens deze trekking niet veel toeristen tegen komen, maar des te meer nieuwsgierige locals. East meets West op dit hilltribepad in Myanmar.

myanmar-platteland

#3 Op expeditie in Mrauk U

Eerlijk is eerlijk, deze expeditie heeft helaas geen Aziatische prijs. Het kost wat, maar dan bereik je een gebied dat waarschijnlijk als eerste Birmese site op UNESCO’s Werelderfgoedlijst komt te staan. Wat nu een verlaten gebied is, was vroeger een van de belangrijkste en rijkste handelssteden van Azië. Dat is moeilijk voor te stellen, wanneer je dwaalt langs de verstopte stoepa’s. Het vee graast tussen de tempels en de dorpsbewoners bewerken de omliggende rijstvelden. Niet veel reizigers gaan op deze expeditie en nog minder bezoeken de tempels die alleen per boot bereikbaar zijn. Dit is cultuur snuiven in Myanmar, in alle rust.

Mrauk U

Mrauk U

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Myanmar, onderdeel van Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen reiservaringen. Ook naar Myanmar? Met bouwstenen stel je je reis heel makkelijk in elkaar, precies zoals jij het wilt!