Hoe vraag je een ESTA Amerika aan?

Reis je binnenkort naar de Verenigde Staten? Dan is de kans groot dat je een ESTA moet aanvragen. Met een ESTA kun je tot 90 dagen in Amerika rondreizen. Aangezien het nogal een uitgebreid proces is om een ESTA aan te vragen, leggen we je dit in zes stappen uit.

Voorbereiding ESTA

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij een reis naar Amerika. Je hebt gelukkig in de meeste gevallen geen visum nodig om de Verenigde Staten binnen te komen, maar je moet wel in het bezit zijn van een geldige ESTA, Elektronisch Systeem voor Reisvergunningen.

ESTA Amerika

Een visum Amerika aanvragen doe je niet even snel tussendoor, dus neem er de tijd voor. Wat je in ieder geval klaar moet leggen:
– je paspoort
– gegevens van je werkgever
– gegevens van je eerste verblijf in Amerika
– een creditcard (of inlog voor PayPal)
Heb je alle informatie bij de hand? Ga dan naar de officiële website om je ESTA aan te vragen. Standaard wordt de Engelstalige pagina geopend, maar als je hem liever in het Nederlands in wilt vullen kun je dit rechtsboven wijzigen.

Start met je ESTA Amerika aanvraag

Als je klikt op de knop ‘nieuwe aanvraag’, krijg je eerst een scherm met een opsomming van de voorwaarden voor het aanvragen van een ESTA. Je krijgt dan de keuze: Individuele aanvraag of Groepsaanvraag. Doe je een aanvraag voor bijvoorbeeld je gezin of voor jou en je partner? Kies dan voor groepsaanvraag. Doe je de aanvraag alleen voor jezelf? Klik dan op individuele aanvraag.

aanvraag ESTA voor Amerika

ESTA Amerika aanvragen in zes stappen

Nadat je op de aanvraag van je keuze hebt geklikt, krijg je een waarschuwingscherm waar je verder door moet klikken (ze vertellen je dat je je op een website bevindt van de Amerikaanse overheid). Hierna kom je in de eerste van de zes stappen, die je stuk voor stuk moet doorlopen. Alles waar een rood sterretje bij staat, is verplicht om in te vullen.

Stap 1: Vrijwaring tekenen

De Amerikanen laten niets aan het ‘juridisch toeval over’, dus het eerste scherm is meteen eentje vol waarschuwingen. Deze vrijwaringen en de Travel Promotion Act (TPA) of 2009 dien je ter kennis te nemen en akkoord te gaan. Zodra je bij beiden “Ja, ik heb de informatie gelezen en begrepen en stem in met deze voorwaarden.” heeft aangevinkt ga je verder naar stap 2.

Vrijwaring Elektronisch Systeem voor Reisvergunningen

Stap 2. Informatie van de aanvrager invoeren

Hier komen al je persoonlijke gegevens te staan; schrik niet, de Amerikanen willen alles van je weten, inclusief gegevens van je ouders en je werkgever. Sinds 1 januari 2019 kan je hier ook je paspoort uploaden. De ESTA website leest dit dan uit en vult automatisch al een aantal velden in. Het is overigens niet verplicht om dit te doen. Maar ik raad het je wel aan om eventuele tikfouten te voorkomen.

persoonlijke informatie visum USA

Stap 3: Reisinformatie invullen

Bij reisinformatie geef je aan of je op doorreis bent naar een ander land of niet. Waarschijnlijk is je bestemming in Amerika, en kun je bij ‘informatie contactpersoon in de V.S.’ de adresgegevens van je eerste verblijf(hotel, Airbnb, hostel, etc) invullen.

Stap 4: Veiligheidsvragen beantwoorden

Het is tijd voor de zogenaamde ‘veiligheidsvragen’. Een vragenlijst waarin je onder meer moet bevestigen dat je niet aan bepaalde ziektes lijdt, geen terrorist bent en dat je geen crimineel verleden hebt. Beantwoord deze eerlijk met ‘Ja’ of ‘Nee’. Let op: als je ergens een ‘Nee’ invult heb je grote kans dat je ESTA Amerika wordt afgewezen. Hierna klik je het vakje onder ‘waarmerking’ aan. Hiermee verklaar je dat je de vragen eerlijk hebt beantwoord en dat je de vragen begrijpt. Klik nu op ‘Volgende’ voor de verificatie van jouw gegevens.

ESTA Amerika verkiesbaarheidsvragen

Stap 5: Verificatie van persoonlijke gegevens

Je krijgt nu alle gegevens te zien die je hebt ingevuld en loopt deze nog eens goed door. Eén fout in een paspoortnummer of geboortedatum en je kan de toegang geweigerd worden.

ESTA Amerika controle gegevens

Stap 6: De betaling

Als alles is ingevuld heb je nog maar 1 stap te gaan: je moet betalen. Er staat nu een ESTA-aanvraag voor je klaar met een uniek nummer. De kosten bedragen $14 en je hebt een week de tijd om dat bedrag online per creditcard of PayPal te voldoen. Noteer in alle gevallen jouw aanvraagnummer of maak een printscreen van de pagina. Betaling gelukt? Dan krijg je een melding dat je vergunning in behandeling is. Binnen 72 uur weet je of jouw ESTA Amerika gehonoreerd is of niet. Je krijgt hiervan geen melding, maar zal zelf op deze website moeten checken of je aanvraag is goedgekeurd.

ESTA Amerika goedgekeurd?

Vaak hoef je geen 72 uur te wachten en kun je meteen gaan controleren of je ESTA is goedgekeurd. Dit kun je doen door op de knop ‘ESTA status controleren’ te klikken. Hier vul je (nog een keer) je paspoortgegevens in en dan is de kans groot dat je dit scherm te zien krijgt:

Goedkeuring ESTA Amerika

Hulp nodig voor het aanvragen van een ESTA voor Amerika?

Wil je liever dat een specialist jouw ESTA-aanvraag voor je doet? Regel dan je ESTA makkelijk en snel via E-visums.nl. Voor € 29,95 per persoon regelen ze de hele aanvraag en heb je in no-time je ESTA in je mailbox.

Wil je meer weten over reizen in Amerika?

Dan zijn dit ook handige blogs om te lezen:
Rondreis Zuidwest-Amerika in 3 weken
Yellowstone National Park