Yellowstone National Park

Het Yellowstone National Park doet vermoeden, hoe het aardoppervlak er in de oertijd uitzag.

Hot spot

Het Yellowstone National Park, in het zuiden van de Rocky Mountains, begonnen zich 65 miljoen jaar geleden te plooien en tot 40 miljoen jaar geleden stroomde steeds weer opnieuw lava over het land. Asregens begroeven de wouden. Yellowstone National Park ligt op een zogenaamde hot spot, een plek waar de aardkost boven de hete, buitenste mantel van de aarde maar enkele kilometers dun is. Water, dat door de spleten en scheuren in de oppervlakte binnendringt, wordt verhit en schiet als geisers metershoog boven de grond uit. Of dit water borrelt als heet bronwater uit de bodem of wordt in fumaroles als stoom, die tot 138 graden heet kan worden, omhoog geperst. Ongeveer 10.000 hete bronnen borrelen in de Yellowstonevlakte uit de bodem en meer dan 300 geisers spuiten hun water de lucht in.

De bekendste geiser; Old Faithful

De bekendste geiser is Old Faithful. Sinds mensenheugenis slingert hij regelmatig, om de 35 tot 120 minuten, zijn hete fonteinen anderhalf tot 5 minuten lang tot wel 30 meter hoog de lucht in. Hoe langer de uitbarsting duurt, hoe langer het ook duurt voordat hij weer losbarst. De geiser Giantess ernaast heeft daarentegen tussen 2 uitbarstingen 6 tot 8 maanden rust nodig. In de hete bron Grand Prismatic glinstert de bodem van het ondiepe meertje in alle kleuren van de regenboog. Hier hebben zich bontgekleurde bacteriën gevestigd. Het is de biologen nog steeds een raadsel, hoe de organismen in dit kokende water kunnen overleven. De Amerikanen werden zo gefascineerd door dit natuurwonder dat ze al in 1872 van het 9.000 vierkante kilometer grote Yellowstone National Park een nationaal park maakten. Het eerste officiële nationale park ter wereld.

Flora en fauna Yellowstone National Park

Afgezien van het spectaculaire fenomeen van de thermische activiteit in de bodem is het Yellowstone National Park ook een van de mooiste planten- en dierenparadijzen van de Verenigde Staten. Het Yellowstone National Park staat daarentegen ook op de lijst van meest bedreigde natuurparken ter wereld. Aan de grens van het park verlangen bedrijven toegang tot de bodemschatten zoals goud en olie. Het Yellowstone National Park bestaat voor 80% uit ongerept dennenwoud, domein van meer dan 1.000 inheemse en onopvallende planten. Yellowstone National Park, omringd door 4.000 meter hoog oprijzende bergen, is het enige gebied waar weer kudden wilde bizons vrij rondtrekken. Als je dit park bezoekt heb je eveneens grote kans om herten, wapiti’s, dikhoornschapen, elanden, maar ook wolven, coyotes en poema’s te spotten.

Bijzonderheden Yellowstone National Park

’s Winters gebruik van sneeuwkat mogelijk. Het klimaat in Yellowstone National Park: Hooggebergteklimaat; gemiddelde temperatuur in januari is min 12 graden, in juli is de gemiddelde temperatuur 18 graden.

Bezienswaardigheden Yellowstone National Park

Old Faithful, Grand Prismatic Spring, Mammoth Hot Springs, Yellowstone Grand Canyon, Norris Geyser Basin.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions