Herfst in de natuurparken van Trentino in Italië

Voor wie de herfst in al haar kleuren en gedaanten wil ervaren, kan hiervoor uitstekend terecht in de natuurparken van Trentino in Italië. De laagstaande zon tijdens de maanden september en oktober zorgt ervoor dat de bergen en bomen van het gebied transformeren tot een kleurenpalet. Daarnaast is er ook een verscheidenheid aan activiteiten voor alle leeftijdscategorieën.

Geniet van de kleuren van het herfstgebladerte in Trentino

Trentino

De nationale natuurparken van Trentino

Zo kan je in het Adamello Brenta Natural Park dwalen door het Val di Fumo, één van de meest spectaculaire gletsjervalleien van de Alpen, omringd met bossen en rotswanden. In hetzelfde natuurpark bevindt zich de door lariksen en beuken omgeven hermitage van San Martino, welke bereikt kan worden via een route door Val Rendena. Volgens een legende leefde hier een van de laatste kluizenaars, die daar door een tamme beer van brood werd voorzien.

Een andere mooie route loopt door Val di Rabbi in het Stelvio National Park, waar de Saént watervallen je leiden naar de voet van spectaculaire watersprongen van de Rabbi-rivier. Wie nog verder wil, kan doorsteken naar Prà di Saént, waar bezoekers eeuwenoude en reusachtige lariksen kunnen bewonderen. Ook biedt dit gebied huis aan verschillende diersoorten, zoals marmoten en herten. Bijzonder is dat vanaf juni 2019 het mogelijk is om in het Stelvio Park een bad te nemen in het bos. Gebaseerd op de Aziatische Shinrin-yoku leer kan men een helende sessie ervaren onder begeleiding van een therapeut.

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Val di Cembra, waar een aangename herfst-excursie start bij het Santo-meer om vervolgens door de Passo Zise te trekken. Behalve de veranderende kleuren van de de bossen biedt deze pas ook een prachtig uitzicht over de wijngaarden van het gebied. De lokale keuken kan worden geproefd in het nabijgelegen Rifugio Potzmauer, een berghut met verschillende gerechten bestaande uit lokale producten zoals echte Italiaanse kazen en wijnen. Meer informatie over nationale parken in Italië.

de herfstkleuren van Trentino

Herten-excursies

Met beschermde natuurgebieden die bestaan uit meer dan 30.000 geiten, 27.000 gems en 10.000 herten is het ook mogelijk om, in het bijzijn van een parkwachter, wilde dieren te spotten. In september en oktober worden er in drie verschillende parken nachtexcursies georganiseerd om het paringsritueel van dichtbij mee te maken. Er wordt gebruik gemaakt van brillen met nachtzicht om de dieren in het donker te bekijken. De tochten worden in het Adamello Brenta Natural Park op 28 september en op 2 en 5 oktober georganiseerd, waar deze in het Paneveggio Natural Park op 22 september en op 6 oktober plaatsvinden. Daarnaast biedt het Stelvio National Park excursies aan op vijf data, namelijk op 11, 15 en 28 september en op 1 en 4 oktober.

Overnachten op grote hoogte

Wie tijdens de ontdekkingstocht door de herfstkleuren van Trentino ’s avond het gebied niet wil verlaten, kan terecht bij een van de vele berghutten in de Dolomieten. Reizigers worden in Val Canali warm verwelkomd bij de berghutten van onder andere Pradidali, Treviso en Capanna Cervino. In het gebied van Adamello Brenta kunnen er wandelingen worden gemaakt in de kleurrijke bossen om vervolgens bij de berghutten in Val Breguzzo en Val di Fumo neer te strijken. In het Lagorai gebied komen wandelaars volledig tot rust tijdens wandelingen langs een van de uitgestippelde routes bij berghutten in Erterle, Carelettini, Seven Selle, Serot en Conseria berghutten.

Meer informatie over de herfst in Trentino lees je op www.visittrentino.info/nl.