Zet Malawi maar op je bucketlist

De vriendelijkheid van de bevolking, de diversiteit aan landschappen en de vele activiteiten maken Malawi tot een vakantiebestemming voor iedereen. Voor jong en oud, of je nu wilt relaxen of liever actief bent en of je nu van vogels houdt of van de Big Five. Zet Malawi maar op je bucketlist!

#1 Wildlife bestemming

Het kleine Afrikaanse land is gezegend met een diversiteit aan flora en fauna. Liwonde National Park in het zuiden is het meest gevarieerde park. Hier heb je de Big Five nog voor je alleen. In Malawi zijn safaritoeristen nog zeldzaam, wilde dieren daarentegen talrijk.

Hoewel het Afrikaanse land niet over de grootste aantallen wildlife beschikt, zijn er volop dieren te bewonderen. Olifanten, krokodillen, nijlpaarden komen er in groten getale voor en zijn vaak en makkelijk te spotten. Vogelliefhebbers komen in het Nkhotakota National Park met meer dan 500 tropische vogelsoorten ruim aan hun trekken. Het Nyika National Park is het grootste en oudste park van Malawi. Het strekt zich in het noorden bijna volledig van oost naar west uit. De luipaardendichtheid is bijna nergens in Centraal-Afrika zo hoog als in Nyika. Ook worden er wel eens leeuwen en olifanten gespot, maar die prefereren toch vaak land dichter bij zeeniveau. Het Majete Wildlife Reserve mag zich sinds 2012 tot het selecte gezelschap van de Afrikaanse ‘Big Five’ parken rekenen.

#2 Warme hart van Afrika

Een absoluut hoogtepunt van je reis Malawi zijn de ontmoetingen met de lokale bevolking. Stuk voor stuk zijn de Malawianen vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Iedere reiziger wordt met een lach, een dans en vrolijk gezang verwelkomd. De warmte is op meters afstand al voelbaar. Naast het bezoeken van het historische en culturele erfgoed van het land, is het ontmoeten van de lokale bevolking een fantastische ervaring. Gedurende het jaar vinden er veel ceremonies, tradities en evenementen plaats, waarbij het de moeite waard is om een festiviteit bij te wonen. En, je bent altijd van harte uitgenodigd om een lokaal gerecht mee te eten.

#3 Prachtige landschappen

Als een van de kleinste landen van Afrika beschikt Malawi over een verscheidenheid aan prachtige landschappen. Het hoogste gebied is gelegen op zo’n 3.000 meter, terwijl het laagste punt van Malawi net boven de zeespiegel ligt. De enorme hoogteverschillen op een kleine oppervlakte alsmede de invloed van Lake Malawi zorgen voor een ongekende biodiversiteit. En voor talrijke plateaus vanwaar je adembenemende vergezichten hebt. Malawi is ook het land van thee en koffie. De prachtige plantages liggen als een groene deken over het land.

landschap malawi

Het prachtige landschap van Malawi

#4 Actieve reiziger

Het veelzijdige Malawi heeft de avontuurlijke en actieve reiziger veel te bieden. Het prachtige Malawimeer is een eldorado voor de watersportliefhebbers; zeilen, kajakken, boottochten, waterskiën of wakeboarden. Ook is het meer één van de beste plekken om te duiken in zoetwater, waarbij duizenden kleurrijke vissen te bewonderen zijn. Niet zo’n waterrat? Pak de jeep en bezoek een van de nationale parken om de wildernis te ontdekken. Uiteraard zijn er ook voldoende wandel- en mountainbikeroutes met indrukwekkende vergezichten. Deze routes zijn met name gelegen in de hooglanden. Liever wat minder actief? Rijd langs historische plekken, lokale dorpjes en heb de tijd van je leven met de vrolijke inwoners.

#5 Magisch Malawimeer

Lake Malawi behoort tot ’s werelds grootste zoetwaterbassins en heeft een ongekende variëteit aan vissoorten. Met een lengte van 560 kilometer en een breedte tot 75 kilometer beschikt het over een enorme ‘kustlijn’ met veel en prachtige zandstranden. Verborgen tussen de heuvels die het meer omzomen liggen honderden vissersboten en kano’s op het prachtige meer te schitteren. Geen meer is zo vol van leven als Lake Malawi, met niet minder dan zeshonderd verschillende vissoorten. Rondom zonsondergang verandert het meer in een welhaast sprookjesachtige omgeving met een prachtig kleurenspel.

lake malawi

Het magische Lake Malawi

Meer informatie vind je op de officiële toerisme website.