Must-do’s Tanzania

Reizen door Tanzania geeft je het ultieme Afrika-gevoel: kamperen te midden van kuddes zebra’s en olifanten, de lokale bevolking ontmoeten en de bekende Kilimanjaro beklimmen. Nog niet zo bekend met het land en wat je er allemaal kunt ontdekken? Geen probleem, de reisspecialisten van Riksja Tanzania delen hun hoogtepunten.

Beklim de Kilimanjaro

Je begint in het plaatsje Moshi, aan de voet van de Kilimanjaro. Vanuit dit rustige dorpje begin je je trekking de berg op. Je wordt begeleid door een privégids en hebt de keuze tussen drie verschillende routes. Wij raden de Machame route aan, waarbij je een afwisselend landschap geniet en waarvoor je een goede conditie nodig hebt. Natuurlijk kun je als voorpret van je reis alvast oefenen voor je trekking de Kilimanjaro op. Je beklimt de berg op je eigen tempo en ziet tropische vogels, apen en kameleons om je heen. Eenmaal boven in het Machame Camp na zo’n zeven uur sjouwen, eet je wat en kruip je warm in je slaapzak.

Kies je voor de Rongai route, dan zal je minder toeristen tegenkomen en minder hoeven trainen, want deze route is wat minder zwaar. De meest toeristische route is de Marangu route, ook wel de Coca Cola route omdat er cola wordt geserveerd. Het landschap is op deze route echter minder spectaculair, maar het is wel een makkelijkere klim.

Must-do’s Tanzania: beklim de Kilimanjaro

Beklim de Kilimanjaro

Op safari

Dit is waarom je naar Tanzania reist: safari’s! Er zijn tal van nationale parken te bezoeken in Tanzania om wild te spotten.

Tarangire

Als je klein wilt beginnen, ga je eerst naar Tarangire national park. Dit park staat bekend om de Baobab boom, of apenbroodboom, en de natuur hier wijkt enigszins af van andere parken. Je ziet hier grote aantallen olifanten en je hebt hier veel kans om leeuwen te spotten. Ook is dit een van de weinige parken waar wilde honden rondlopen! Als je tussen december en maart reist, zal je je safari-avontuur beginnen bij Lake Manyara, waar dan meer dieren te zien zijn. Lake Manyara is bekend door de flamingo’s en nijlpaarden die er wonen.

De Serengeti

Je bezoekt het wereldberoemde Serengeti National Park als volgende. De naam ‘Serengeti’ betekent ‘eindeloze vlaktes’. Om de grote migratie te volgen kun je geen betere plek verzinnen. ’s Ochtends en ’s middags ben je druk dieren spotten op safari. Neem ’s ochtends warme kleding mee, want het kan erg koud zijn. Je slaapt in een private camp tussen de wilde dieren. Als je een douche neemt in de bush loopt er misschien wel een zebra voorbij. Op de Serengeti beleef je het échte Afrika.

Must-do’s Tanzania: op safari

Dit is waarom je naar Tanzania reist: safari’s!

Ngorongoro krater

Wie van dieptes houdt moet absoluut een kijkje nemen in de grootste krater ter wereld: de Ngorongoro krater, van wel achttien kilometer doorsnee. Hier vind je veel verschillende soorten wild en je hebt hier de grootste kans om een zwarte neushoorn te spotten. Bezoek je de krater dan rijd je de diepte in met een landcruiser. Je overnacht in een lodge te midden van de Ngorongoro Conservation Area. En wist je dat dit hele gebied op de werelderfgoedlijst van Unesco staat?

Arusha

Een wat kleiner park, maar zeker de moeite waard: Arusha National Park. Hier kano je langs het wild en kom je dichtbij ze zonder de dieren te storen. Misschien vaar je wel vlak langs een groep giraffen of sta je oog in oog met een Afrikaanse olifant.

Lake Natron

Een trip naar Lake Natron, waar honderden flamingo’s vliegen en badderen, is een fijne afwisseling van je bezoek aan alle beroemde parken. Onderweg hiernaartoe bezoek je de Masai bevolking waar de kinderen je enthousiast hun dorp willen laten zien. Je leert hier over hun cultuur en neemt een kijkje in de hutten.

Pluk je eigen koffie

Om je steentje bij te dragen in dit land, bezoek je de koffieplantages en help je het lokale bedrijf met de productie. Je rijdt omhoog tussen de bananen- en papayabomen en ziet vrouwen met manden op het hoofd lopen, op weg naar de markt. Op de plantage begroeten kinderen je vrolijk met ‘Mzungu, Mzungu!’, wat ‘blanke’ betekent. Je leert over het proces van koffie maken en zorgt voor je eigen kopje koffie. Na het plukken, drogen en branden, plof je neer om je eigen brouwsel eens lekker te proeven. Leuk om te doen en de mensen zijn je dankbaar!

Must-do’s Tanzania: pluk je eigen koffie

Pluk je eigen koffie

Sluit af op Zanzibar

Sluit je Tanzania-reis relaxt af op Zanzibar in een kleinschalig beach resort. Je verblijft vlak aan het strand en hebt alle tijd om de vele safari-indrukken op je te laten inwerken. Bezoek Stone Town, waar vriendelijke bewoners je welkom heten en je allerlei souvenirs kunt scoren. Hier hangt nog steeds een Arabisch sfeertje omdat het vroeger het bruisende handelscentrum tussen het Midden-Oosten en Afrika was. Wandel met een gids door de straatjes van Stone Town en kom meer te weten over specerijen. Je kunt er ook voor kiezen om actief je reis af te sluiten door te duiken of snorkelen bij de eilanden Memba of Fumba.

Must-do: afsluiten op Zanzibar

Sluit je Tanzania-reis relaxt af op Zanzibar

Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisspecialisten van Riksja Tanzania, onderdeel van Riksja Travel. Met bouwstenen stel je je eigen reis samen. De reisspecialisten hebben het land zelf bezocht en eigenlijk kunnen ze niet stoppen met praten over het land. 😉