Amazone highlights

Ontdek de Amazone tijdens een cruise door de Braziliaanse jungle. Misschien wel de meest ontspannen en comfortabele manier om de schoonheid van de Amazone te ontdekken. Vanuit Manaus vertrekken diverse schepen om je vanaf het kalme water kennis te laten maken met het immense natuurgebied. Zo zit je eerste rang om bijzondere dieren te spotten, zoals roze rivierdolfijnen, exotische vogels en natuurlijk de beroemde piranha’s.

Amazone highlights

Het meest aangename van een cruise is natuurlijk het uitzicht op de Amazone zelf. Vanaf het water is de jungle veel toegankelijker en overzichtelijker. En het mysterieuze water is minstens even spectaculair. Enkele highlights van de Amazone cruises.

  • Encontro das Águas, oftewel ‘de ontmoeting van het water’. Hier stromen het zandkleurige water van de Rio Solimões (Amazone) en het zwarte water van de Rio Negro 6 kilometer zij aan zij, zonder met elkaar te vermengen. Dit bijzondere schouwspel wordt veroorzaakt door verschillende watertemperaturen en stroomsnelheden van beide rivieren.
  • Orinocodolfijn, ook wel de roze rivierdolfijn genoemd. Dit bijzondere dier behoort tot de vier dolfijnsoorten die in de Amazone voorkomen. De grootste rivierdolfijn ter wereld is te herkennen aan de opvallende roze kleur en de kenmerkende snuit. Naast de roze rivierdolfijn is het ook mogelijk om bruinvissen te spotten op de Rio Negro.
  • Igapós is de naam van de moerasbossen die in het regenseizoen onder water staan. Het water staat in de periode van mei tot en met juli gemiddeld 10 meter hoger dan normaal. Dan kan een cruiseschip dus letterlijk door de jungle varen, langs boomtoppen vol apen, vogels en luiaards.
  • Caboclos zijn de lokale bevolking van het gebied. Zij leven in paalwoningen op de rivier en de visserij is hun belangrijkste bron van inkomsten. Bij de Caboclos kan je zien hoe het leven in het Amazonegebied eraan toegaat. Natuurlijk kan je hier ook lokale specialiteiten proeven.
  • Noord-Braziliaanse gastronomie wordt gekenmerkt door veel vis, maar er zijn ook allerlei andere typische gerechten op het menu te vinden. Zoals Pato no Tucupi, eend in een saus van cassave. Daarnaast groeit de açai bes hier van nature en is men dol op tapioca: een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel.

Met dank aan: Embratur, het Nationale Verkeersbureau van Brazilië
Voor meer informatie: www.visitbrasil.com