Sundarbans National Park

De mangrovebossen in de Sundarbans, de delta in de Ganges- en Brahmaputra-monding, bieden veel dieren een toevluchtsoord.

Mangrovelandschap

In het zuiden van Bangladesh monden 3 rivieren, de Ganges, Brahmaputra en Meghna, uit in de grootste rivierdelta ter wereld. In de westelijke helft van deze delta breiden zich tot in India de Sundarbans uit. Een 10.000 vierkante kilometer groot mangrovelandschap van water, eilanden en een paar door wind en getijden bij de zee opgehoopte duinen. Twee keer per dag spoelt de vloed uit de Golf van Bengalen door de ontelbare waterlopen. De vloed spoelt het zand uit de rivieren om het in de vele mondingen als zandbanken in zee af te zetten. Als een dichte jungle overwoekeren mangroven het amfibische land. Het bijna ondoordringbare kreupelhout van de luchtwortels houdt de bodem van de ontelbare eilanden vast. Op de jongere modderbanken groeien palmen.

De koningstijger

De Sundarbans zijn voor veel dieren een laatste toevluchtsoord. De Sundarbans is het leefgebied van de schitterende koningstijger. Ongeveer 300 van deze majestueuze, bijna 3 meter lange katten moeten er nog door de dichte bossen sluipen. Mensen die brandhout sprokkelen of verzamelaars van honing, die in april en mei de bijenhuizen in de mangrovebossen afoogsten, hebben hoog boven in de bomen reddingshutten voor zichzelf gebouwd. Hierin vluchten ze wanneer een tijger hen bedreigt. Toch worden steeds weer opnieuw mensen het slachtoffer van de roofdieren. Ook drie kleinere soorten katten zwerven door de jungle van de Sundarbans: luipaarden, moeraskatten en viskatten.

Flora en fauna Sundarbans National Park

Overal in de Sundarbans zie je wilde zwijnen, de belangrijkste prooi van de tijger. In enkele van de grotere waterwegen jagen Gangesdolfijnen. Bij hen ontbreekt de karakteristieke rugvin. In plaats daarvan hebben ze alleen een bult of een verdikking met een kleine punt. Bijzonder indrukwekkend is de buitengewoon kleurige vogelwereld. Er zijn 315 soorten vogels geteld, waarvan alleen al 95 soorten meerkoeten, 38 roofvogelsoorten en 9 soorten ijsvogels. De grote zeearenden met hun schitterend witte buikveren zul je ook vaak zien bij een bezoek aan het Nationaal Park Sundarbans. Hier en daar zijn de ogen en de neusgaten van krokodillen te zien die vlak onder het wateroppervlak in de ondiepe rivierarmen op hun prooi loeren.

Bijzonderheden Sundarbans National Park

Tussen oktober en maart worden in Dhaka all-in tours onder begeleiding van een gids aangeboden. Het klimaat in de Sundarbans: Juni/juli: 37 tot 42 graden, december/januari 9 tot 29 graden. Moesonregens van juni tot oktober.

Bezienswaardigheden Sundarbans National Park

Observeren van dieren bij Hiron Point, Katka, Tin Kona eiland. Vissersdorp op Dubjar Char.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions