Pirin National Park

Pirin National Park is een park met meren, watervallen, holen en pijnboombossen. In het Pirin National Park in het zuiden van Bulgarije hebben veel Europese dieren een laatste toevluchtsoord gevonden.

Hoogste bergketens van Zuidoost-Europa

Dwars door Bulgarije liggen de hoogste, bijna ongerepte bergketens van Zuidoost-Europa. Slechts 120 kilometer ten zuiden van Sofia verheft zich een van de mooiste van deze gebergten, het Pirinmassief. Het is het op een na hoogste gebergte van het land, waar zich majestueuze, ontoegankelijke pieken en steile klippen verheffen. In de dalen glinsteren tal van gletsjermeren. De bruisende rivieren, die door de dalen slingeren, worden ook in de zomer gevoed door de smeltende sneeuw op de toppen van de bergen. De rivieren storten in adembenemend mooie watervallen van dal naar dal omlaag. Van de bergtoppen in het Pirin National Park zijn er 45 hoger dan 2.600 meter. De meeste lijken op drie- of meerzijdige piramiden met steile, scherpe zijden. Met 2.915 meter is de Vihren de hoogste top en de op een na hoogste berg van Bulgarije. De noordwand van deze berg, die van verre zichtbaar is, gaat bijna 450 meter loodrecht omhoog. Het Pirin National Park is ongeveer 400 vierkante kilometer groot en staat op de lijst van werelderfgoederen.

Zeldzame planten en dieren

De bergen van het Pirin National Park bestaan meestal uit graniet en leisteen. Tussen de toppen van Vihren en Kaminitza, midden in het park, liggen echter ook indrukwekkende karstige kalksteengebieden, vol met karstgrotten en overhangende rotsstukken. In de buurt van de top ligt op veel plaatsen eeuwige sneeuw. De eenzaamheid van het Pirin National Park maakt het tot een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzaam geworden planten en dieren. Terwijl zich onder aan de bergen dichte gemengde loof- en naaldbossen uitstrekken, groeien tegen de vaak steile hellingen donkere naaldbossen op. Langs de boomgrens groeit een brede strook enorme, gehavende Bosnische pijnbomen. Ze komen verder nergens ter wereld voor. Onder deze bomen bevindt zich ook de waarschijnlijk oudste boom in Pirin, de 1.200 jaar oude Baikousheva’s Mura, een bijzonder indrukwekkende Bosnische pijnboom. Boven de boomgrens liggen prachtig mooie, soortenrijke alpiene weiden tussen stenige hellingen, puin en kale rotsen. Veel kleurige bloemen veranderen de schrale groene vlakten vooral in de zomer in een kleurige bloemenzee.

Boomhutten tussen de takken

Onder de dieren zijn veel soorten die alleen nog in het Pirin National Park voorkomen. Door de donkere bossen rond de lager gelegen meren zwerven talrijke wolven, bruine beren en lynxen. In de lucht cirkelen arenden, valken en wouwen. Hoewel het park zeer afgelegen is en slechts weinig bezoekers hun weg naar deze onvergetelijke, majestueuze bergwereld vinden, zijn er toch veel goed gemarkeerde wandelpaden en skipisten. De meeste zijn niet eens moeilijk of zwaar en verscheidene romantisch gelegen hutten om te overnachten nodigen uit tot een verblijf. De Vihren-hut op 1.950 meter is met de auto te bereiken en van daaruit is het maar een voettocht van twee tot drie uur naar de top van de berg.

Klimaat Pirin National Park

  • In de hooggelegen gebieden lange, koude winters met 5 tot 8 maanden sneeuw

Bezienswaardigheden Pirin National Park

  • Vihren-hut
  • Het beklimmen van de Vihren

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions