Taishan National Park

Het Taishan National Park verbindt religieuze gewijde plaatsen. Het berg rondom de heilige Tai-berg is een park met een groot gebied ongerepte natuur.

De heilige Tai-berg

De belangrijkste van China’s vijf heilige bergen steekt onverhoeds en steil boven de uitgestrekte vlakte van de Oost-Chinese provincie Shandong uit. De Tai-berg, met 1.545 meter de hoogste top van het Tai Shanmassief is een van de geboorteplaatsen van de Chinese cultuur. Taishan staat centraal in diverse stromingen van het volksgeloof, die al 2.000 jaar met het taoïsme en het boeddhisme verbonden zijn. Hij geldt als het middelpunt van Yang, het mannelijke principe, en als bron van het leven. Ja, hij is zelf een goedheid geworden. Van 211 tot 206 voor Christus tot aan de Qing-dynastie van 1644 tot 1911 hebben alle keizers van China de heilige berg beklommen om de goden offers te brengen. Meer dan 20 gebouwencomplexen, ruim 2.200 gedenkstenen en steensnijwerken documenteren nog heden de spirituele betekenis van de Tai Shan.

Hangbruggen

80% van het natuur- en cultuurpark is dicht en uiterst veelsoortig begroeid. Maar de samenstelling van de leefruimtes is nauwelijks onderzocht. Tot nu toe heeft men 1.000 plantensoorten kunnen identificeren, waaronder 433 boomsoorten. Een paar bomen zijn zeer oud en hebben een legendarische reputatie, zoals de Han-dynastie-cipressen, die keizer Wu Di 2.100 jaar geleden plantte, of de Tang, de geleerdenboom, die hier al 1.300 jaar groeit. In de bossen leven ongeveer 200 diersoorten, exclusief de 122 vogelsoorten die tussen de kruinen en rotsen rondfladderen. Ook over deze populaties weten biologen nauwelijks iets. In de stromende wateren tussen 300 en 800 meter hoogte leeft de Sevan Kramulya, een meer dan 40 centimeter grote karpersoort, die al tijdens de Qing-dynastie als delicatesse gold. Twee hoofdwegen leiden naar de top van de Tai Shan. De westelijke weg loopt door grotendeels ongerepte, wilde natuur, mooie dennenbestanden en langs veel watervallen. Langs de oostelijke weg staan de belangrijkste culturele bezienswaardigheden op een rij. Van Hongmen tot aan de Nantianmen Poort moet men 6.293 stenen treden beklimmen. Tijdens de klim komt men langs het Hongmen Paleis, het Wanxiangebouw, het Doumu Paleis, de Jingshikloof en de Zhongtian Poort.

Klimaat Tai-Shan National Park

Gematigd warm klimaat. Op de top van de Tai ook vorst.

Bezienswaardigheden National Park

  • Langs de oostelijke weg culturele bezienswaardigheden (meer dan 6.000 traptreden)
  • Westelijke weg loopt door natuurlandschappen
  • Tocht met een van de drie kabelbanen
  • Rondvlucht per helikopter

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions