Braulio Carrillo National Park

Het Braulio Carrillo National Park is het grootste natuurpark van Costa Rica. In deze jungle leeft de legendarische quetzal.

Goed bereikbaar natuurparadijs

Ongeveer 20 kilometer rijden van San José is de beschaving plotseling ten einde. De druk bereden autosnelweg in de richting van Limón loopt dwars door een wild vulkanisch berglandschap met aan weerszijden ongerepte regen- en nevelvelden. Het Braulio Carrillo National Park is slechts een halfuur rijden verwijderd van het centrum van de hoofdstad, San José. Het is het snelst bereikbare natuurparadijs van het land. Het Braulio Carrillo National Park is een enorme wirwar van grote, vaak sterk verweerde vulkanische bergen die al eeuwen geen lava meer spuwen. Sinds die tijd is hier een ondoordringbaar oerbos ontstaan. De vaak steile berghellingen worden bedekt met een dicht, smaragdgroen topisch regenwoud met boomvarens, vele soorten palmen, lianen en planten.

De quetzal

Net als de meeste junglegebieden is ook het Braulio Carrillo National Park voornamelijk een toevluchtsoord voor vogels. Alle 500 vogelsoorten van Costa Rica komen hier wel voor. Waaronder veel kolibries en natuurlijk de glitterende vogel, de quetzal. De bloedrood, saffierblauw en smaragdgroen iriserende vrouwtjes zijn maat net 35 centimeter groot. Met hun lange, prachtige staart zijn de mannetjes echter meer dan een meter lang. Hoewel ze kleurrijk zijn, zijn ze goed aangepast aan de jungle. Je hebt goede ogen nodig om de quetzal tussen de wirwar van planten te onderscheiden. Hun zang echter, is duidelijk herkenbaar. Veel voetpaden lopen vanaf 3 rangerstations het Braulio Carrillo National Park binnen. Elk pad biedt steeds weer een nieuw, indrukwekkend uitzicht naar boven of naar beneden.

Attractie

Een bijzondere attractie in het Braulio Carrillo National Park is een tocht met de kabelbaan door de verschillende etages van het regenwoud. De kabelbaan steekt eerste een dal over en gaat dan een kleine berg op. Vakbekwame gidsen begeleiden de bezoekers en leggen de bijzonderheden van de etages van een regenwoud uit. Ook maken ze de bezoekers attent op dieren zoals apen, slangen en veel tropische vogels.

Bijzonderheden Braulio Carrillo National Park

Water uit de rivieren en meren in het park wordt gebruikt voor ontsmettingen. Het weer in Braulio Carrillo National Park is bijna altijd gelijk. Maart en april zijn iets droger, ’s middags altijd rekening houden met buien. Temperatuur al naar gelang de hoogte tussen 26 en 0 graden.

Bezienswaardigheden Braulio Carrillo National Park

  • Barva-vulkaan met kratermeer (te voet of per voertuig met vierwielaandrijving)
  • Trektocht van de krater van Barva naar het biologische station La Selva (4 dagen)
  • Tocht met de Rainforest Aerial Tram-kabelbaan

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions