Manuel Antonio National Park

Het Manuel Antonio National Park, achter de stranden van Costa Rica, is een enorm dierenpark.

Meest geliefde natuurpark van Costa Rica

Het Manuel Antonio National Park is amper 7 vierkante kilometer groot. Het Manuel Antonio National Park ligt pal aan de Grote Oceaan, vlakbij de mooiste vakantiestranden van het land. Hierdoor is dit natuurpark enorm geliefd. Vanwege de grote toeloop vanuit de nabijgelegen toeristencentra moest de leiding van het park het aantal bezoekers tot 600 per dag beperken, zodat de dieren niet gestoord worden. De bergen aan de kust zijn bedekt met relatief ongerepte jungle, die de witte droomstranden Espadilla Sur, Manuel Antonio, Escondido en Playita omlijsten. Bij het park horen ook 12 eilandjes voor de kust.

Dierenpark

Vanaf de heuvels heb je door het groen van de jungle een grandioos uitzicht op de Grote Oceaan, waar dolfijnen en walvissen zich kunnen laten zien. Het is echter vooral de veelsoortige dierenwereld die bezoekers in het Manuel Antonio National Park van dichtbij kunnen meemaken. De dieren zijn hier zo aan de mensen gewend geraakt dat men er heel dichtbij kan komen. De opvallendeste bewoners van het Manuel Antonio National Park zijn de vlinders, de vele vogels en grote, kleurige landkrabben. 109 soorten zoogdieren en 184 vogelsoorten dartelen rond in de 3 leefgebieden van het park; oerbos, secundair bos en mangrove. In de getijdenbassin voor de kust leven 10 soorten sponzen, 19 soorten koralen, 24 soorten schaaldieren en 78 vissoorten. Wanneer het water in het droge seizoen helder is, laat de onderwaterwereld zich bij het snorkelen van zijn mooiste kant zien. Onder het hoge bladerdak dat zich over de wandelpaden bevindt, klauteren veel apen, meestal kapucijnen en brulapen rond.

Luiaards in het Manuel Antonio National Park

Hier en daar hangen ook drietenige luiaards aan de takken van de oerwoudbomen. Deze fascinerende dieren bewegen slechts zeer langzaam en eten alleen planten. Het lage energiegehalte van hun voeding is de reden voor hun trage stofwisseling. Hoewel ze de bladeren van meer dan 100 soorten bomen en klimplanten eten, zoeken ze het liefst de cecropiaboom op. Deze boom is goed te herkennen aan zijn grote, op palmbladeren lijkende bladeren en de gladde schors.

Bijzonderheden Manuel Antonio National Park

  • Per dag worden slechts 600 bezoekers toegelaten
  • Het hele jaar is het in het het Manuel Antonio National Park warm en vochtig met een aangename zeebries
  • Droge tijd van december tot april

Bezienswaardigheden Manuel Antonio National Park

  • Het Jardin GAIA Centum, waar zeldzame wilde dieren worden gefokt en weer in de vrije natuur worden losgelaten
  • Stranden: Espadilla Sur en Manuel Antonio met een rondweg om de Punta Catedral
  • Allerlei soorten vakantiesporten