Beierse Woud en Sumava

De nationale parken Beierse Woud en Böhmerwald beschermen in het Duits-Tsjechische grensgebied zeldzaam hoogveen en de laatste resten Midden-Europees oerbos.

Grootste bosgebied in het hart van Europa

Het Beierse Woud en het Boheemse Woud vormen het omvangrijkste bosgebied in het hart van Europa. Het eens zo gevreesde oerwoud heeft zijn heersersrol allang aan verzorgde bossen vol snelgroeiende dennen moeten afstaan. Slechts op verborgen plekken van Duitse en Tsjechische natuurreservaten bleven resten van het oerbos behouden. Enkele van deze nog in stand gebleven oeroude bossen maken deel uit van de attracties van het in 1969 gestichte Nationaal Park Bayerischer Wald, het eerste in zijn soort in Duitsland. Veel wandelaars in het Bayerischer Wald wandelen naar het 36 hectare omvattende ‘Urwald Mittelsteighütte’ ten zuiden van het Beierse Eisenstein. Als kerktorens zo hoog steken de sparren, dennen en beuken boven de huisjes van de afgelegen nederzetting Zwieslerwaldhaus uit.

Nationaal Park Sumava – Het Boheemse Woud

Hogerop aan de Grossen Falkenstein (1.315 meter) en in het Tsjechische Nationaal Park Sumava, het Boheemse Woud, groeien enorme bergsparren, beuken, bergahornbomen, dennen en essen uit de steile wanden. Deze 300 tot 400 jaar oude bomen werden niet door mensen geplant, dit is allemaal oerbos. Alle rotsen in de omgeving zijn bedekt met hels gekleurd geel korstmos. In het Duits-Tsjechische grensgebied bevindt zich het Rachelmeer. Dit meer ontstond op ongeveer 1.000 meter hoogte toen het ijs van een gletsjer smolt. Op dit moment wordt het Rachelmeer omringd door oerbos. De oudste bomen daar hebben meer dan 500 jaar overleefd en steken nu met hun enorme kronen boven alles uit. Het meer is zo beschut zodat de waterspiegel, die blauw of zwart lijkt, een merkwaardig dode indruk maakt. Dat geeft het Rachelmeer de reputatie een poort naar het rijk der doden te zijn.

Bergwandelgebied

Minder beangstigend is het bergwandelgebied ‘Steinberg’ tussen Weidhütte en Glashütte. Boven dit sparrenbos welft zich een 200 meter hoge bergrug, vol smalle kloven, begroeid met sparren, dennen en beuken. Een lastig, steil pad leidt over dood hout, langs verticaal oprijzende wanden en door rotsspleten omhoog naar uitstekende plateaus van de gneisrug. Van een van deze natuurlijke uitkijkpunten kijk je over een zee van boomkruinen uit tot aan Lusenberg (1.373 meter) waar het Beierse Woud overgaat in het Boheemse Woud.

Bijzonderheden Beierse Woud en Sumava

  • Uitstapjes naar het Tsjechische Nationaal Park Sumava (Böhmerwald), bijvoorbeeld via het Beierse Eisenstein
  • In deze nationale parken regent het veel. De winters zijn koud en de zomers zijn gematigd warm

Bezienswaardigheden Beierse Woud en Sumava

  • Oerbosachtige gebieden vlakbij de Tsjechische grens
  • Goed gemarkeerde waldelpaden, o.a. naar het Rachelmeer en in het gebied rond de top van de Arber

Houd er rekening mee dat een groeiend aantal steden in Duitsland over een zogenaamde Umweltzone beschikt. Het op de aanrijroute gelegen Neurenberg behoort daar (nog) niet toe, maar de milieuzone in München en Regensburg is reeds een feit.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions