Lüneburgerheide – Een door mensen geschapen natuurlandschap
In het Noord-Duitse laagland tussen de grote steden Hamburg en Hannover breidt zich over een oppervlak van 7.200 vierkante kilometer een uniek, door mensen geschapen natuurlandschap uit, de Lüneburgerheide. Dit is het restant van een type landschap dat zich vroeger van Denemarken over de gehele geestgronden tot aan België uitstrekte. De Lüneburgerheide is onder invloed van de mens in de loop van de jaren een leefgebied geworden waaraan zich veel dieren en planten hebben aangepast en waarin ze hun eigen plekje hebben gevonden. Zo zijn er uitgestrekte, savanne-achtige vlakten, mager grasland, glasheldere beken, afgelegen venen, bossen en streken met struikgewas.
Bezemheide en dopheide
Het plantendek van de eigenlijke heide bestaat voornamelijk uit bezemheide en kraaiheide. Op de vochtigere plekken vervangt dopheide de hei. Daartussen houden brem, grassoorten, korstmossen en mossen stand. Hier en daar steken jeneverbessen en bezembremstruiken omhoog. Maar ook de zeldzame beenbreek, longgentiaan of heideanjer komen er voor. Ook zeldzame vogels kan je hier observeren, zoals de klapekster, zwarte ooievaar, boomleeuwerik, nachtzwaluw, het paapje en de roodborsttapuit. Adders en gladde slangen kronkelen hier nog over de zandbodem tussen de heidestruiken. De belangrijkste dieren op de Lüneburger Heide zijn de grijze, gehoornde heideschapen. Zonder hen zou er geen heidelandschap meer bestaan.
Natuurpark Südheide
Het 500 vierkante kilometer grote natuurpark Südheide ligt tussen Munster en Celle. In dit natuurpark, met daarin de hoogste top van Noord-Duitsland, de 169 meter hoge Wilseder Berg, heeft nog bijna 30% echt heidelandschap en aanverwante vlakten. Ze trekken veel bezoekers uit de grote steden Hamburg, Bremen en Hannover, die hier in het weekend ontspanning zoeken. Het zuidelijke park is bijna helemaal bedekt met bos en is onderdeel van een van de grootste, aaneengesloten bosgebieden van Noord-Duitsland. Ver weg van verkeerswegen en steden kom je hier slechts zelden bezoekers tegen. Daarom is het ook een toevluchtsoord voor bijzonder schuwe dieren, zoals visotters en kraanvogels.
Bijzonderheden Lüneburgerheide
Binnen in het park zijn geen auto’s toegestaan. Het klimaat: Gematigd klimaat met invloeden van continentaal klimaat.
Bezienswaardigheden Lüneburgerheide
Wilsede met museum en boerderijen uit de 16e eeuw, Magdalenenkapel in Undeloh, Totengrund.
Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions