Cotopaxi National Park

Het Cotopaxi National Park, vernoemd naar de hoogste, actieve vulkaan van Ecuador, is het leefgebied voor veel met uitsterven bedreigde alpiene bloemen.

De vuurberg Cotopaxi

Het is een bijna onheilspellend gezicht wanneer ’s nachts de wolken boven de Cotopaxi rood opgloeien in de weerschijn van het vuur in de vulkaankrater. Want meestal verbergt de hoogste actieve vulkaan ter wereld de top van zijn bijna perfect gevormde kegel achter de wolken. Alleen een kleine kegel ernaast, de Cabeza del Inca, verstoort de symmetrie. De 5.897 hoge vulkaan heeft al veel schade aangericht. De Cotopaxi bleef zelden langer dan 15 jaar rustig. Het uitgestrekte en open grasland in de bergen werd vaak door aardbevingen verwoest of onder as en lava bedolven. De hele kegel van de berg bestaat uit donkere lagen gestolde lava afgewisseld met lichtere lagen as. Op de bodem van zijn 366 meter diepe, binnenste krater borrelt voortdurend de kokende lava en steeds weer stijgen enorme wolken stoom op. De buitenste flanken van de berg zijn bedekt met een dikke laag sneeuw. Tegenwoordig is de Cotopaxi het doel van veel expedities van bergbeklimmers die door berggidsen worden begeleid.

Flora en fauna Cotopaxi National Park

De 23 kilometer grote voet van de Cotopaxi ligt in het 334 vierkante kilometer grote Cotopaxi National Park. Dit lieflijke natuurpark vol meren en smeltwaterrivieren is het meest bezochte natuurreservaat van Ecuador, maar toch kom je er niet veel mensen tegen. De uitgestrekte dalen in het Cotopaxi National Park zijn bedekt met heide en bomen. De dalen van het Cotopaxi National Park liggen niet lager dan 3.400 meter. Hierdoor zijn deze dalen een ideaal leefgebied voor de zeldzame en beschermde chuquiragua, een stekelig soort aster met oranje bloemen. De inheemsen gebruikten deze plant als geneesmiddel bij maag- en darmklachten. In de hoger hoger gelegen gebieden springen af en toe witstaartherten tussen de struiken door. Ook zal je hier veel lama’s tegenkomen. Met een beetje geluk kan je in het Cotopaxi National Park de 1,5 meter grote koningscondor zien. Deze dieren hebben een spanwijdte van drie meter.

Bijzonderheden Cotopaxi National Park

  • Bijna geen toeristische infrastructuur
  • Beklimmen van de Cotopaxi kan met een inheemse gids
  • De temperatuur in het Cotopaxi National Park is overdag rond de 7 graden en ’s nachts rond de 0 graden
  • Op de bergtoppen vriest het altijd

Bezienswaardigheden Cotopaxi National Park

  • Wandelen
  • Bergsport
  • Observeren van vogels en dieren