Galapagos Eilanden

10 Miljoen jaar geleden vestigde zich op de Galapagos eilanden een dierenwereld uit de oertijd die tot op heden behouden bleef.

Schildpadden op de Galapagos eilanden

‘Lonesome George’ was de laatste van zijn soort. In juni 2012 is deze laatst levende Geochelone Abigdoni, een ondersoort van de Galapagosreuzenschildpad, doodgegaan. Volgens een woordvoerder van de Galapagos Eilanden is George ongeveer 100 jaar oud geworden. De Galapagos Eilanden, midden in de grote oceaan en ongeveer 1.000 kilometer uit de kust van Ecuador, dankt zijn naam aan olifantschildpadden zoals George. Ver van alle continenten vandaan is hier op de kale en barre lava-eilanden een uniek planten- en dierenwereld ontstaan. De Galapagos hoort bij Ecuador en is als nationaal park een beschermd natuurgebied. Galapagos ligt precies boven een zogenaamde hot spot, een gat in de aardkost waar hete lava naar buiten treedt.

Flora en fauna Galapagos eilanden

Grote roofdieren hebben het natuurpark van Galapagos nooit bereikt, zodat de dieren niet bang zijn voor elkaar. Zelfs de vele zeeleeuwen en pelsrobben zijn niet bang wanneer snorkelende duikers om hen heen zwemmen. Ook de voorwereldlijk aandoende miniatuurdraken – zeeleguanen en landleguanen – die met honderden tegelijk op de kale zwarte lavarotsen zonnen, laten zich niet storen wanneer de grote buren vriendschappelijk aan hun lange staarten knabbelen. Voor de mens slaan ze al helemaal niet op de vlucht, net als de vele zeevogels zoals flamingo’s, blauwpootgenten, gregatvogels, aalscholvers en zelfs kleine pinguïns. Het midden van de Galapagos eilanden is droog en schraal, zodat alleen doornstruiken en cactussen op het grasland groeien. In de hoger gelegen zones groeien vooral guava’s en pisonnia, een vier-uur-plant. Het hooggelegen bosgebied is nogal vochtig en hult zich vaak in mist.

Bijzonderheden Galapagos eilanden

  • Invoeren van verse levensmiddelen is verboden
  • De dagelijkse temperatuur op de Galapagos eilanden is van januari tot mei ongeveer 30 graden, de overige maanden is het er ongeveer 28 graden

Bezienswaardigheden Galapagos eilanden

  • Alle wandelpaden geven een uitstekende kijk op het leven van de dieren

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions