Lake District National Park

Het Lake District in het noordwesten van Engeland is een van de meest gevarieerde landschappen van het eiland. Tevens is het een prachtig gebied om je vakantie te vieren.

Lake District: populair vakantiegebied

Het Lake District, in het noordwesten van Engeland, is het populairste vakantie gebied van Engeland. Het Windermere meer is de grootste watermassa in dit district. Sinds 1951 beschermt, het 2240 vierkante kilometer groot, Lake District national park een reeks oude leefgebieden die in Engeland zeldzaam zijn geworden.

Dit indrukwekkende berg- en heuvellandschap dankt zijn naam aan zijn meer dan 60 meren. Veel van de machtige bergen met hun zachte contouren en kale toppen zijn meer dan 700 meter hoog. Zo ook de drie hoogste bergen van Engeland: Scafell Pike, 978 meter, Sca Fell, 964 meter en Helvellyn, 950 meter.

De meren in het zuiden van het park worden omringd door uitgestrekte, lage heuvels die tijdens de laatste ijstijd door het ijs rond zijn afgeslepen. Ook schuurden de gletsjers de hoofddalen dieper uit en sneden ze zijdalen af zodat deze veranderden in hangende dalen. Tegenwoordig storten daarin adembenemende watervallen langs steile wanden omlaag.

Kleurrijk grasland

Een belangrijk leefgebied van Lake District is het grasland dat de uitgestrekte dalen bedekt. Wat voor soort grasland zich ontwikkelt hang af van de kwaliteit van de bodem, de aanwezige voedingstoffen en het klimaat. Elke bodem heeft zijn eigen combinatie van verschillende grassen en kruiden. Op hun beurt trekken die weer alleen die vlinders en kevers aan die gespecialiseerd zijn op de voor deze natuurwei typische planten. Van alle grasvelden is vooral het vroeger overal verbreide, ouderwetse hooiland bijzonder belangrijk, omdat het uiterst soortenrijk is. Hoewel het regelmatig moet word gemaaid, biedt het in voorjaar en zomer een kleurig beeld van veel kleurige bloemen, waar net zo kleurige vlinders heen en weer fladderen.

Onvergetelijk uitzicht

De kale hoogten van de bergen van Lake District worden bedekt door grote heidevelden en uitgestrekte veengronden waar dikke kussens mos groeien. Wanneer de heide in de nazomer zijn roze bloemenpracht ten toon spreidt, waarbij zich in de herfst ook nog eens de roestrode waaiers van de afstervende varens bij voegen, dan is het uitzicht over de bergen onvergetelijk. Het Lake District Nationaal Park bezit zelfs een marien leefgebied, want in het westen grenst het aan de Ierse Zee. De zandduinen aan de monding van de Ravenglass zijn een belangrijke kraamkamer voor de zeldzame groene pad en in het Drigg Natuurreservaat hebben zich de grootste broedkolonies van kapmeeuwen in de duinen verspreid.

Bezienswaardigheden Lake District

Wandeltochten, Ullswater en Langdale (rotsgravuren), Cunsey Beek (smeden), bezoeken aan huizen van beroemde Engelse kunstenaars.

Klimaat Lake District

Januari ongeveer 6 graden, augustus ongeveer 23 graden. Oktober tot maart veel regen. Augustus relatief droog.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions