Northumberland National Park

Het Northumberland National Park in het noordoosten van Engeland is een uniek natuurreservaat.

Northumberland National Park: Brede horizons, rust en unieke natuur

De uiterste noordoosthoek van Engeland is een landschap van brede horizons, rust en unieke natuur. Het Northumberland National Park strekt zich hier uit over 1.000 vierkante kilometer, van de Schotse grens in het noorden tot de Hadrianswall in het zuiden. Dwars door het park stromen de idyllische rivieren Rede en Coquet, waarin grote aantallen zalmen leven en waar otters op de oevers spelen.

Langs de Schotse grens ligt het majestueuze, brede Cheviotgebergte. Het massief bestaat uit oeroude vulkanen. Wind, regen, ijs en sneeuw hebben dit gebergte gedurende tienduizenden jaren omgevormd tot zacht afgeronde, grote heuvels. De hoogste top, de Cheviot, is 815 meter hoog. Ook al zijn de Cheviots afgelegen, toch leven en werken hier mensen. De meeste zijn schapenfokkers. Ze dragen hun steentje bij aan het behoud van dit heel bijzondere landschap, doordat ze het hoogveen beschermen en vooral op het wilde planten- en dierenleven letten. In zuidelijke richting gaan de bergen over in een glooiend heuvellandschap met grote grasvlakten.

Hadrian Wall

De Hadrian Wall is het belangrijkste Romeinse bouwwerk in Engeland. De beroemde muur is een wandelpad dat door het prachtige landschap in het zuidelijk deel van het Northumberland National Park voert. De muur wordt beschermd om zijn Romeinse geschiedenis en is een voorbeeld van de manier waarop een grootmacht in de klassieke Oudheid zijn militaire zone organiseerde met wachttorens, wegen en nederzettingen. Al 2000 jaar loopt het militaire complex van oost naar west door het kale land. Eens markeerde hij de uiterste noordelijke grens van het Romeinse Rijk.

Turf als beschermlaag

Northumberland National Park beschikt over een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Het zijn de gebieden in het landschap die door de mens het minst verstoord zijn omdat ze uiterst moeilijk toegankelijk zijn. In de afgelopen 10.000 jaar heeft zich hier een turflaag ontwikkeld, die bedekt wordt door grote kussens mos. In het voorjaar komt daartussenin het witglanzende, donzige wollegras op, dat ’s zomers wordt afgelost door de gele beenbreek. In de Cheviotbergen, waar het koeler en nog vochtiger is, groeit de turflaag veel langzamer. Daar vind je kraaiheide en dauwbessenstruik.

Bezienswaardigheden Northumberland National Park

Hadrian Wall, Simonside, Yeavering Bell, Thirlwail Castle, Harbottle Castle. Wandelingen in het noordelijke deel.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions