Nationaal Park Scherentuin

Tussen de Åland-eilanden en het vasteland strekt zich de grootste scherentuin ter wereld uit. Geniet van het uitzicht over zee met daartussenin duizenden kleine rotseilandjes (scheren).

Finse scheren

Langs de zuid- en zuidwestelijke kust van Finland liggen ontelbare kleine eilanden, de scheren. Ze ontstonden uit een licht glooiende schiervlakte van het Baltische Schild. Ten zuidwesten van Turku kwam over 80 kilometer een scherenhof op uit de Oostzee, een deel van de grootste scherentuin ter wereld die zich uitstrekt tussen de Åland-eilanden en het Finse vasteland. De binnengordel van scheren wordt gevormd door de rotsen aan de kust en de meestal beboste en dicht bijeen liggende eilanden dichtbij het vasteland. De buitenste scheren, vaak niet meer dan kale rotsen, staan sterk onder invloed van de wind en zee. Maar de hele zomer bloeit bieslook, zeekamille en lepelkruid er in de rotsspleten en op de zandige eilanden midden in de scherentuin ook muurpeper en aardbei.

Duizend eilanden

Tegenwoordig wordt dit natuurlandschap beschermd in een nationaal park dat deel uitmaakt van 4.200 vierkante kilometer groot is, hierin liggen ongeveer 1.000 grote en kleine eilanden verspreid. De grond is op een paar grote eilanden echt vruchtbaar. De boeren, die hier eens woonden, lieten hun koeien grazen in de gemengde bossen, waarin hoofdzakelijk dennen, sparren en berken groeiden. Daardoor ontstonden weiden met een dun bomenbestand, waaraan talrijke kleurige bloeiende planten zich aanpasten. Sinds de eilanden verlaten werden dreigt dit landschap meer en meer verloren te gaan, omdat de oorspronkelijke natuur de opengelaten plekken opnieuw verovert.

Fauna De Scherentuin

De dierenwereld is verbazingwekkend gevarieerd. Over de eilanden hebben zich 25 soorten zoogdieren verspreid. Meestal zijn het kleine knaagdieren, maar ook elanden zwemmen de zee over om de stukken bos te bevolken. Ondanks hun dunne poten zijn het namelijk goede zwemmers. Af en toe zie je er een grijze zeehond en zelfs de ernstig met uitsterven bedreigde Baltische ringelrobben. Tijdens de broedtijd van de 132 inheemse vogelsoorten zijn veel eilanden verboden terrein. Behalve meeuwen, zeezwaluwen, eidereenden en alken stappen op de kale rotsen ook de clowns van de scheren rond, de zwarte zeekoeten met hun witte vleugeltippen en knalrode poten. Ook bedreigde vogelsoorten als de reuzenstern en de bergeend vinden hier een plek waar ze ongestoord kunnen nestelen. De zeearenden hebben het al gered. Zij waren hier ook bijna uitgestorven, maar cirkelen nu weer in grote getale door de lucht.

Bijzonderheden Nationaal Park Scherentuin

Vanwege de vele rotsen onder water is een goede kennis van navigatie vereist. Klimaat: Juli/augustus rond de 20 graden en droog. In januari altijd ver onder het vriespunt, de zee is dan bevroren.

Bezienswaardigheden Nationaal Park Scherentuin

Boottochten. Middeleeuwse kerken: houten kerk op Nötö, kerk uit granietsteen op Nagu. Vuurtorens op Utö en Bengtskär.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions