Landes de Gascogne Natural Park

De Dune du Pilat is de hoogste duin van Europa. Op de rug van de Dune du Pilat heb je aan de ene kant een overweldigend uitzicht over de eindeloze Atlantische Oceaan en op de voor de kust liggende Arguinzand-bank, aan de andere kant breidt zich het panorama uit van de groene pijnbossen in het achterland, dat het natuurpark Landes de Gascogne vormt.

La Dune du Pyla

Dune du Pilat: hoogste duin van Europa

Van de Gironde tot de Spaanse grens ligt een 250 kilometer lang, kaarsrecht en ononderbroken zandstrand. Gedurende duizenden jaren werd door de zeestromingen zand op de kust aangespoeld dat door de wind tot duinen werd gevormd. Zo ontstond tussen zee en land een unieke duinenwereld, waarachter zich veel idyllische meren en vijvers uitstrekken.

De meest opvallende verschijning langs dit grandioze strand- en duinenlandschap is de buitengewone Dune du Pilat. De Dune du Pilat ligt tegenover Cap Ferret, bij de ingang van het Bassin van Arcachon, langs de kust en is 2,7 kilometer lang en 500 meter breed. Met een hoogte van 110 meter is dit de hoogste duin van Europa en het wordt beschermd als een indrukwekkend natuurmonument.

Nog steeds groeiende duin

In slechts 150 jaar is de Dune du Pilat, dat in 1855 net 35 meter hoog was, driemaal zo hoog geworden. Tegenwoordig erodeert de wind de zandbank van Arguin, om de Dune du Pilat nog verder op te hogen. Het eiland, dat bij eb 4 kilometer lang en 2 kilometer breed is, is een natuurreservaat, dat de ingang van de baai van Arcachon vernauwt. Golven en wind knagen er voortdurend aan, zodat zijn vorm voortdurend verandert. De hoop zand is niet alleen voor watersporters een populaire bestemming, hij biedt ook plaats aan een van de grootste kolonies zeezwaluwen in Europa.

Prachtige wandelpaden

Over de rug van de Dune du Pilat lopen een aantal wandelpaden. Enkele zijn goed aangelegd met trappen, andere zijn vermoeiende paden door het zand. Maar de klim loont zich, want hierboven heb je aan de ene kant een overweldigend uitzicht over de eindeloze Atlantische Oceaan en op de voor de kust liggende Arguinzand-bank, en aan de andere kant breidt zich het panorama uit van de groene pijnbossen in het achterland, dat het natuurpark Landes de Gascogne vormt.

Bezienswaardigheden Dune du Pilat

  • Het beklimmen van de Dune du Pilat
  • Wandelingen op de rug van de Dune du Pilat
  • Paragliding
  • Watersport

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions