Luberon Nature Park

Luberon, een bergwereld in de Provence vol met de prachtige kleuren van de plantenwereld. In de Franse Luberon heeft zich door de eeuwen heen een autonome plantenwereld ontwikkeld.

Luberon, symbool van de Provence

De Luberon, het symbool van de Franse Provence, is een bergwereld vol kleuren. Stralend blauwe velden lavendel, afgewisseld door enorme, groen geschakeerde bossen, felle rood en oranje getinte okerklippen en verblindend witte kalksteenheuvels. Ten oosten van Avignon rijzen de bergen van Luberon meer dan 1.000 meter hoog op en strekt zich uit over 55 kilometer. Het hoogste punt, de Mourre Nègre, haalt 1.125 meter. Naar het noorden lopen de bergen glooiend uit in het dal van de rivier de Calavon en de Carpentras vlakte. Dit vaak geheimzinnig lijkende landschap met zijn unieke schoonheid wordt beschermd door het 1.650 vierkante kilometer grote regionale natuurpark Luberon.

Petit Luberon

Luberon ligt tussen de Alpen en de Middellandse zee in. Hierdoor is de Luberon blootgesteld aan de invloeden van twee verschillende klimaten. Met de hoogteverschillen tussen de diep ingesneden dalen en de hoogvlakten veranderen ook de temperaturen. Zo konden hier verbazingwekkend soortenrijke leefgebieden ontstaan.

De Combe de Lourmarin snijdt dwars door de bergen van Bonnieux en Lourmarin en verdeelt het gebergte in de Petit Luberon in het westen en de Grand Luberon in het oosten. Onmetelijk diepe kloven, steile kliffen en diep uitgesneden rivierdalen maken Petit Luberon tot een schilderachtig steile bergwereld. Het is het toevluchtsoord voor veel bedreigde vogels, zoals havikarenden, aasgieren, slangenbuizerds en oehoes. Ook wilde zwijnen en de grootste hagedissen van Europa voelen zich hier thuis.

Grand Luberon

In Grand Luberon, de grote Luberon, schitteren witte kalkklippen tussen de steile rotswanden. Weer en wind hebben de bergen in de loop van de tijd al tot ronde bulten geërodeerd. Weiden breiden zich als tapijten over de toppen uit, dichte bossen lopen tegen de hellingen op. Aan de noordelijke hellingen groeien veel witte eiken, terwijl steeneiken op de zuidelijke hellingen groeien. De wortels van de steeneiken zijn ideale leefruimtes voor truffels, het goud van de fijnproever. Eens werden ze hier in grote hoeveelheden verzameld en geëxporteerd. Maar sinds ze zich laten telen worden de truffels nog slechts verzameld voor eigen gebruik, als vrijetijdsbesteding.

Bezienswaardigheden Luberon

Wandelingen: Botanisch pad Massif des Cèdres (cederbos), Okerpad bij Roussilion met okersteengroeven. Plaatsen: Apt, Lourmarin met graf en woonhuis van Albert Camus, Village des Bories (museumdorp), vesting Buoux.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions