Tikal National Park

In het Guatemalteekse Tikal National Park liggen de gewijde plaatsen van de Maya's, overwoekerd door het grootste regenwoud van Midden-Amerika.

Maya-cultuur

Het dichte groene bladerdak van het grootste ongerepte oerwoud van Midden-Amerika steekt uit boven de grijze toppen van stenen piramiden. Dit zijn de mysterieuze getuigen van een beschaving, die duizend jaar geleden plotseling ten onder ging. Tikal was het centrum van de Maya-cultuur. De meedogenloze uitbuiting van het leefgebied leidde tot een ecologisch supergewest, waarbij de mensen verdwenen en het oerwoud de overhand hield. Tegenwoordig zijn de ruïnes een deel van dit betoverende regenwoud dat elke bezoeker fascineert. Het 576 vierkante kilometer grote Tikal National Park is niet alleen een werelderfgoed, maar ook een cultureel werelderfgoed.

De nationale boom van Guatemala

Van de 65 meter hoge tempel IV in Tikal, de ‘tempel van de tweekoppige slang’, heb je een onvergetelijke blik over de boomkruinen. Als je voor zonsondergang op de top staat zal de vuurrode opkomende ochtendzon niemand koud laten. Beneden, op de stille paden in de jungle, omgeeft een vochtige zwoelte de bezoeker. Het regent ongeveer 150 dagen per jaar. Tot nu toe zijn er in het Tikal National Park 300 verschillende soorten bomen geteld, waaronder ceder, mahonie, palmboom, wurgvijg en de ceiba, de nationale boom van Guatemala, ook wel bekend als de kapokboom. Deze boom heeft een omvang van wel bijna 50 meter. In de spleten van de grijs-roze bast en op de takken van deze imposante boom groeien grote aantallen orchideeën, varens, cactussen en bromelia’s. Leguanen en andere reptielen vinden op zijn takken een plekje om uit te rusten.

Dierenparadijs

In het Tikal National Park wonen ongeveer 54 soorten zoogdieren zoals poema’s, ocelotten, jaguars, tapirs, witstaartherten, gordeldieren, miereneters en de drieteenluiaards. Ook gaan overal, tussen de takken door, brul- en slingerapen wild tekeer. Langs de vele rivieren liggen de kleine Amerikaanse krokodillen op de loer. Schildpadden van soorten uit zes verschillende families ritselen door het struikgewas, evenals ongeveer 38 verschillende soorten slangen. De vogelwereld van het Tikal National Park is ook heel bijzonder. Kalkoenen, toekans, verschillende soorten papegaaien en grote aantallen groene parkieten fladderen van boom tot boom.

Bijzonderheden Tikal National Park

  • Aanbeveling: het Tikal National Park alleen in groepen en onder begeleiding van een gids betreden
  • Het klimaat is het gehele jaar door vochtig en warm met temperaturen boven de 25 graden
  • Droge tijd tussen november en mei

Bezienswaardigheden Tikal National Park

  • Tochten langs de oerwoudpaden op de oude dammen van de Maya’s
  • Ruïnes van Tikal
  • Panorama vanaf tempel IV

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions