Kaziranga National Park

In het Indische Kaziranga National Park heeft de Indische neushoorn een laatste toevluchtsoord.

Oprichting Kaziranga National Park

In 100 jaar van 12 naar 1.500. Het Kaziranga National Park is een succesverhaal voor de Indische neushoorn, die aan het begin van de vorige eeuw bijna was uitgeroeid. Deze neushoorns dragen, in tegenstelling tot hun soortgenoten, slechts één enkele hoorn op hun neus. Voor de laatste 12 overlevenden van de neushoorns werd in 1908 een reservaat opgericht. Daaruit was in 1974 een 430 vierkante kilometer groot nationaal park ontstaan. 80% van alle Indische neushoorns worden beschermd in het Kaziranga National Park, maar ook 15 andere Indische zoogdiersoorten zoals meer dan 1.000 Indische olifanten, kuiflangoeren, lippenberen en een kleine groep gibbons.

Overstromingen

Koningstijgers en luipaarden vinden een overvloed aan prooidieren onder de talrijke wilde zijnen, wilde runderen en moerasherten. In de meren en aan de oever van de Brahmaputra wentelen zich waterbuffels, otters glijden snel tussen land en water heen en weer. Af en toe duiken Gangesdolfijnen op in de visrijke wateren van de Brahmaputra om een grotere prooi boven water dood te schudden. De iets heuvelachtige overstromingsvlakte van de Brahmaputra is grotendeels bedekt met een wuivende zee van gras, onderbroken door open, tropische bossen. Eenmaal per jaar, gedurende de moesson, gaat driekwart van het Kaziranga National Park ten onder in het troebele water van de overstromingen waarin uit de bovenloop modder wordt meegevoerd. De dieren brengen zich dan op de paar hoger gelegen plekken in het park in veiligheid. Dit is niet zonder risico. Want wanneer de dieren het park verlaten, zijn ze overgeleverd aan stropers en boeren, die zich ergeren omdat hun oogst wordt vertrapt.

Fauna Kaziranga National Park

Dichtbij de plaatsen Kanchanjhuri, Panbari en Tamulipathar vind je tropisch-vochtige, groenblijvende bossen met verschillende soorten mahonie en magnolia’s. De wetlands wemelen van leven en voorzien duizenden trekvogels van voedsel dat op hun verre trektochten erg welkom is. In de buurt van het dorp Kaziranga komen in het moerasgebied bijzonder veel grijze pelikanen voor. Ook zeldzame zwartnekooievaars en Javaanse maraboes waden met hun snavels onder water door de ondiepe meren. Hoog boven het park zweven vele roofvogels in de thermiek van de nabijgelegen bergen, waaronder buizerds, arenden of ook wel een zeldzame witbandzeearend of grote rivierarend. Overal is de lucht vol van het luide gekwetter van ontelbare parkieten met rode borstveren. Met meer dan 3.000 vogelsoorten is het Kaziranga National Park een paradijs voor het observeren van vogels. Het uitgestrekte, open landschap van het Kaziranga National Park maakt het makkelijk voor de bezoeker de rijke dierenwereld te benaderen. overal staan uitkijktorentjes, waar je een ruim overzicht hebt over het landschap en de kuddes dieren.

Bijzonderheden Kaziranga National Park

Het park is alleen van november tot april geopend. Klimaat: De beste tijd voor een bezoek is van november tot april.

Bezienswaardigheden Kaziranga National Park

Safari per olifant of terreinwagen, uitkijktorentjes in het park.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions