Bromo Tengger Semeru National Park

Het Bromo Tengger Semeru National Park beschermt het unieke landschap rond de Tengger.

Hoogste berg op Java

Miljoenen jaren geleden stortte in een vulkaanmassief op Oost-Java de reusachtige Tenggervulkaan ineen. Wat achterbleef was de grootste en indrukwekkendste caldera van Java met een doorsnee van ongeveer 10 kilometer. Maar de hoogvlakte is niet tot rust gekomen. Vijf nieuwe kegels doemden hier op 2.000 meter hoogte op. Buiten de 50 tot 500 meter hoge rand van de caldera steekt in het zuiden de massieve kegel van de Semerukrater in de lucht. Met 3.676 meter is het de hoogste berg op Java. Dat het ook de meest actieve is, is te zien aan de dikke rookpluim die om de acht minuten uit het binnenste van de vulkaan opstijgt en als een wit wolkje aan de blauwe tropenhemel wegdrijft. De hellingen gaan schuil onder donkergroen, dicht tropisch regenwoud, dat vanaf 2.400 meter hoogte overgaat in schaars, subalpien naaldbos. Helemaal boven groeit niks meer. Slechts as en stenen bedekken de afgeknotte kegel.

Actieve vulkaanBromo

Het Bromo-Tengger-Semeru National Park beschermt bijna 580 vierkante kilometer van het vulkaanmassief. In het midden van de Tenggercaldera zijn vooral de kegels van de vulkanen Bromo en Batok indrukwekkend. De Batok slaapt, terwijl uit de Bromo steeds weer kleine stoomwolkjes opstijgen. Een trap met meer dan 140 treden leidt naar boven naar de rand van de krater van de Bromo. Uit de spleten in de krater stijgen sterke dampen op. Wuivende grasvlakten maken dit deel van de caldera tot een groene savanne. Naar het noorden breidt zich een zee van zand uit, een woestijnachtig maanlandschap uit lava en as. Biologen hebben 1.025 soorten planten geteld in het bergmassief, waarvan 226 orchideeën.

Fauna Bromo-Tengger-Semeru National Park

Dierlijk leven ontbreekt in grote delen van het Bromo-Tengger-Semeru National Park. Tot de 22 soorten zoogdieren die hier voorkomen behoren roodwild, wilde zwijnen en stekelvarkens, maar ook luipaarden. De vogelwereld is met zijn 130 soorten daarentegen erg gevarieerd met duiven, papegaaien, orioles, bankivahoenderen en de blauwe eend. Vanaf de top van de Penanjakan heb je het mooiste uitzicht over het unieke vulkaanlandschap met de kale zee van zand en de donkergroene hellingen tegen de achtergrond van de vulkaankegel. Het vulkaanmassief stelt bij zonsop- en ondergang een schoonheid ten toon, die met geen pen te beschrijven is.

Bijzonderheden Bromo-Tengger-Semeru National Park

Beklimming van de Mahameru is alleen toegestaan met een speciale vergunning van het nationaal parkbestuur in Malang. Op de Semeruvulkaan oppassen voor giftige dampen en hete lava. Klimaat in het Bromo-Tengger-Semeru National Park: Moessonklimaat met tamelijk warme regentijd tussen december en maart. Dagelijkse temperaturen: overdag 18 graden, ’s nachts 3 tot 4 graden.

Bezienswaardigheden Bromo-Tengger-Semeru National Park

Bromo, zee van zand, uitkijkplaats op Penanjakan, kratermeren (Pani, Regulo, Kumbolo), tropisch regenwoud aan het Darunganmeer.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions