Amalfikust

De Amalfikust is met zijn dorpen en de Costiera Amalfitana een van Italië's indrukwekkendste natuurlandschappen.

Amalfikust – Romantisch en kleine vakantieoorden

De Costiera Amalfitana is zeker de mooiste kustweg van Italië. Tussen het schiereiland van Sorrento en de Amalfikust die er in het zuiden op aansluit, rijzen de glooiende, met groen overdekte Monti Lattari, op. Aan de voet van het gebergte liggen verspreid langs de wilde en romantische Amalfikust kleine vakantieoorden, waarvan vele terrasvormig tegen de steile rotswanden lijken te zijn geplakt. Daartussen liggen uitgestrekte, zilverachtig glanzende olijfplantages en wijngaarden, waarvan de rijpe vruchten in de herfst schitteren in de zon. En overal staan de geurende citroenbomen waardoor de Amalfikust zo beroemd is. De beroemdste wandelweg langs de Amalfikust is de ‘Sentiero dei Dei’, de ‘Weg der Goden’. Hij begint op 500 meter hoogte in het dorp Agerola-Bomerano en leidt je twee uur lang door een eenzaam, grandioos rotslandschap hoog boven de zee.

Fauna Amalfikust

De dierenwereld lijdt zeer onder de vrije jacht, die aan de Amalfikust, net als op vele plaatsen in Italië, nog algemeen beoefend wordt. Vooral vogels zijn het slachtoffer, waaronder ook talloze trekvogels. Grotere zoogdieren komen hier niet meer voor. Af en toe draait nog een enkele roofvogel, een buizerd of een valk, zijn rondje in de thermiek boven de steile kusten. De warme stenen, die ’s nachts de overdag opgeslagen warmte afgeven, bieden een ideale leefruimte voor hagedissen en slangen zoals ongevaarlijke ringslangen, maar ook giftige adders. Op een paar plaatsen leven zelfs schorpioenen.

Vulkanisme aan de Amalfikust

De Amalfikust is een landschap waarin natuur en cultuur elkaar de hand geven. Niet in de laatste plaats daarom is het schiereiland ook een cultureel werelderfgoed van de mens. Dit gebied is geologisch zeer actief, wat op dramatische wijze zichtbaar wordt in de Vesuvius, die ten noorden van de Amalfikust 1277 meter hoog opdoemt. Het is een van de meest grondig onderzochte vulkanen ter wereld en de meest actieve vulkaan op het Europese vasteland. Net als de Stromboli is het een stratovulkaan, waarbij lagen lava en as afwisselend over elkaar liggen en die slechts een enkele centrale kraterpijp laat zien.

In een zwak gebied dat zich uitstrekt langs de Golf van Napels rommelt diep onder de grond het nog altijd merkbare vulkanisme. Het stadje Pompeji aan de voet van de Vesuvius heeft zijn tragische roem te danken aan het feit dat het op 24 augustus 79 n.Chr. bij een uitbarsting werd verwoest en bedolven. De opgravingen van ‘Pompei Scavi’ geven een indrukwekkend, bijna beklemmend, levendig beeld van het Romeinse leven in die tijd. Op het oude vulkaangesteente dat over de oorspronkelijk van de zeebodem opgetilde rotsen ligt, werden de beroemde kustdorpen gebouwd, die als een parelketting langs de Amalfikust liggen: Positano, Praiano, Furore, Amalfi, Ravello, Minori, Maiori en Cetara.

Bezienswaardigheden Cinque Terre

Pompei, Herculaneum, Duomo di Sant’Andrea in Amalfi, talrijke kerken en cultuurhistorische monumenten