Cinque Terre National Park

Cinque Terre heeft ondanks de vele bezoekers in de zomer zijn levensritme bewaard.

Cinque Terre – Wereldcultuurerfgoed van de mens

Tussen Punta Mesco in het noorden en Cala di Montenegro in het zuiden ligt langs 15 kilometer van de Ligurische kust van Italië een ongeveer 39 vierkante kilometer grote kuststrook. Cinque Terre, een wereldcultuurerfgoed van de mens, is een unieke streek die de mens eeuwenlang heeft geprobeerd te vormen. Zijn naam dankt de hij aan de vijf dorpen Montorosso al Mar, Vernazza, Corniglia, Manarola en Rio-maggiore.

Het spectaculaire berglandschap Cinque Terre van kleurige zandsteen ontstond 25 miljoen jaar geleden tijdens het Tertiair. Wind en regen kerfden diepe dalen, steile klippen en talrijke kleine baaien en schiereilanden in de zachte rotsen. Grotere nederzettingen of zelfs wegen konden in Cinque Terre nooit gebouwd worden, want de hellingen zijn hier veel te steil. De huizen van de kleine dorpen kruipen dicht tegen elkaar gedrongen langs de steile hellingen omhoog of bekronen een bergtop. De boeren hebben door de eeuwen heen weergaloze terrasvormige akkers aangelegd langs de hellingen. Veel terrassen zijn nauwelijks een meter breed.

Drie eilanden voor de kust

In het zuidoosten liggen vlak voor Porto Venere de drie schilderachtige eilanden Palmaria, Tino en Tinetto slechts een paar honderd meter uit de kust. Palmaria ligt het dichtst bij de kust en is met zijn 186 meter hoge heuvel voor de lokale bevolking en toeristen een geliefde bestemming voor uitstapjes. Tino is een legerbasis en alleen op 13 september, op het feest van de heilige Venerio, opengesteld voor bezoekers. Op de plek waar nu nog de ruïnes van het San Venerioklooster staan, zou eens het lijk van de heilige gelegen hebben.

Tinetto is slechts een paar honderd vierkante meter groot, maar toch stond hier eens een grote kerk met twee beuken en een klooster. De ruïnes van het godshuis, het oratorium en de cellen van de monniken zijn nog goed bewaard gebleven. De kustzee voor Cinque Terre is een marien reservaat. De onder water liggende rotswanden, klippen en talloze ondiepten zijn een zeer gevarieerd leefgebied voor een aantal zeer diverse, kleurrijke mariene organismen, vooral voor de schitterend geel, rood, diep-wijnrood, oranje en roze gekleurde gorgonen. Ook de stralend witte Funicella verucosa, een gorgonensoort die in de Middellandse Zee zeldzaam is geworden, schittert daar vaak tussen. Al op geringe diepte groeien hier indrukwekkende koraalformaties, waarin zelfs de uiterst zeldzame zwarte koralen te vinden zijn.

Bezienswaardigheden Cinque Terre

  • De vijf dorpen en de wandelweg langs de kust
  • Romeinse haven Porto Venere aan de ingang van de Golf van La Spezia
  • San Pietro-kerk in de Arpaiabergen
  • Bezoek aan de eilanden

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions