Kushiro National Park

In het Kushiro National Park op het eiland Hokkaido heeft de legendarische Chinese kraanvogel overleefd.

Chinese kraanvogel

In het zuidoosten van Hokkaido in het noorden van Japan ligt het belangrijkste leefgebied van de wereldwijd met uitsterven bedreigde Chinese kraanvogel. Meer dan 1.000 van deze witte vogels met hun dofgrijze kop en hals en knalrode veren op hun kruin leven en broeden nu weer in het amper 270 vierkante kilometer grote Kushiro National Park. Dit is ongeveer een derde van hun bestand op de hele wereld. In Japan zijn ze het symbool voor rijkdom en een lang leven. Ondanks dit hebben weinig Japanners de vogels gezien.

Meren en moerassen

Het Kushiro National Park beschermt vooral het met meer dan 180 vierkante kilometer grootste moerasgebied van Japan. In het hart van het enorme wetland liggen verscheidene oude hoogvenen verspreid en in het oostelijk deel liggen drie grote zoetwatermeren. Het schijnbaar eindeloze wetland, dat begroeid is met veenmossen, riet en zegge, ontstond pas 4.000 jaar geleden. Toen was het nog een baai van de Grote Oceaan. Door zeestromingen en golven ontstonden ondiepten. De eeuwig aanhoudende wind vormde er zandduinen, die de baai tenslotte helemaal van de zee scheidden.

Fauna Kushiro National Park

Duizenden jaren lang kon de natuur op het eiland zich volledig ongestoord ontwikkelen want de ontsluiting van Japan begon pas in 1870, toen 537 Japanse immigranten zich in het gebied van de huidige stad Kushiro vestigden. De moerassen en wateren hebben meer dan 2.000 verschillende inheemse planten- en dierensoorten voortgebracht, waaronder vele zeldzame soorten. Zo komt de Siberische salamander in Japan alleen nog in het Kushiro-moeras voor. Ook voor de blauwe glazenmaker, een prachtige libellensoort die hoge eisen stelt aan zijn leefgebied in het hoogveen, is dit het laatste overgebleven verspreidingsgebied in Japan.

Klimaat Kushiro National Park

Subarctisch klimaat, gemiddelde jaartemperatuur 5 tot 6 graden. ’s Zomers vaak mistig, ’s winters koud met weinig sneeuw.

Bezienswaardigheden Kushiro National Park

Tsurui observatiecentrum, Onnenai bezoekerscentrum, centrum voor wilde dieren, natuurhistorisch museum, Japans kraanvogelreservaat waar gedurende de winter gevoederd wordt. waarnemingsposten: Hokuto, Hosooka, Kottaro-moerasland, Sarubo tussen het Toro-meer en het Shirarutoro-moerasland.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions