Plitvice Meren National Park

Het Plitvice Meren National Park in het binnenland van Kroatië is ontstaan door een uniek samenspel van natuurkrachten.

Plitvice Meren National Park – Watervalpark

Via veel schuimende, vaak vertakte watervallen ruist glashelder water van het ene meer omlaag in het andere. Op de kale kalksteenrotsen die tussen de watergangen en onder de sproeinevels tevoorschijn komen, glanzen dichte matten van lichtgroen diknerfmos. Dit mos hangt als een gordijn van naar beneden. Tussen de enorme hellingen van de bergen Licka Pljesevica, Mala Kapela en Medvedjak beschermt het Plitvice Meren National Park een betoverende, bruisende waterwereld met bizarre rotsen, grotten en diepe, zwijgende bossen. In het Plitvice Meren National Park bevinden zich op dit moment 16 meren met daartussen 90 watervallen.

Schuilplaats voor beren en wolven

Het Plitvice Meren National Park verandert voortdurend. Bezoekers zien alleen een momentopname, die er over een paar jaar anders uit kan zien. Zo steeg bijvoorbeeld in enkele meren de waterspiegel in slechts 35 jaar een halve meter en veranderde zo de vorm en de contouren van de stroomversnellingen.

Meren en watervallen vormen maar een klein onderdeel van het bijna 300 vierkante kilometer grote Plitvice Meren National Park. Ook de diepe bossen en het omliggende karstlandschap zijn beschermd natuurgebied. Want zonder de uitgestrekte bosgebieden zouden weer en wind de dolomietrotsen snel aantasten. Rotsbrokken en kiezel zouden de meren bedekken en de fragiele travertijn cataracten (kalksteen watervallen) verwoesten.

Naaldbomen, haagbeuken en gemengde beukendennenbossen bedekken de dolomietbodem rond de bovenste meren en de bronbeken. In de naald- en beukenbossen op de kalksteengronden rond de onderste meren bedekken varens de grond en maakt het kreupelhout van ahorn de bossen bijna ondoordringbaar. Hier verbergen zich nog beren en wolven. De beste kans bruine beren te zien is op de parkeerplaats voor de hoofdingang van het park, waar ze soms in de vuilnisbakken snuffelen.

Bezienswaardigheden Plitvice Meren National Park

Wandeling langs de meren, watervallen en karstgrotten. In de winter langlaufen en skiën. Klim naar het uitkijkpunt op de Ostri Medvjedak. Het is verboden de gemarkeerde paden te verlaten.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions