Taman Negara National Park

Taman Negara in Maleisië is het oudste oerwoud ter wereld. Het Taman Negara National Park maakt het regenwoud begaanbaar.

Tropisch oerwoud

Midden in het Maleisische Schiereiland ligt een van de meest ongerepte tropische oerwouden ter wereld, het Taman Negara National Park. Dit park heeft men voorzichtige toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Het 4.343 vierkante kilometer grote Taman Negara National Park ligt tussen de bergketens Banjaran Timur in het oosten en Banjar Titiwangsa in het westen. Uitgestrekte hoogvlakten, groene dalen en heldere schone rivieren lopen door de vochtig-warme bossen. Hier en daar steken gigantische bergen met hun ronde toppen boven het donkergroene tapijt uit. Aan de noordwestelijke kant van het Taman Negara National Park verheft zich de Gunung Tahan boven het groen van de jungle, met 2.187 meter de hoogste berg van het schiereiland. Hij is alleen te bereiken na een voettocht van vier tot vijf dagen door onherbergzaam regenwoud. Om de steile rotswanden van de Gunung Tahan te beklimmen moet je een geoefende alpinist zijn.

Hangbruggen

Het Taman Negara National Park is snel en gemakkelijk te bereiken, maar alleen tot aan zijn grenzen. Wegen en paden leiden niet naar binnen. Het bezoekerscentrum, Taman Negara Resort is alleen te bereiken na een boottocht van verschillende uren vanuit Kuala Tembling stroomopwaarts over de rivier de Tahan. Dit bezoekerscentrum is het vertrekpunt van trektochten en boottochten. Langs de rivieroever strekken de bomen hun takken uit over de rivier. Dikke lianen hangen omlaag. Na ongeveer 60 kilometer wordt de jungle minder dicht. Aan de oever liggen boten en vlotten en op een heuvel verschijnen de gebouwen van het Taman Negara Resort, een bijzonder hotel-resort in het hart van een oerwoud. Niet ver van dit bezoekerscentrum verschijnt de 500 meter lange ‘Canopy Walk’, een systeem van hangbruggen dat op 30 meter hoogte door het bladerdak van de oerwoudbomen hangt. Het koele wandelpad is niet alleen een attractie voor toeristen, maar is ook wetenschappers van dienst bij het opsporen van de wisselwerkingen binnen het ingewikkelde ecosysteem van het Taman Negara National Park. Indrukwekkend zijn de achtergrondgeluiden van het bos. Van zonsopgang tot zonsondergang proberen 250 vogelsoorten elkaar met hun gezang te overtreffen.

Boomhutten tussen de takken

Vanaf het bezoekerscentrum leiden verscheidene uitgezette wandelroutes de jungle in. Deze routes kan je dagenlang volgen. Des te verder je van het centrum vandaan gaat, des te eenzamer en moeilijk begaanbaar de paden worden. Op veel plekken heeft men langs de paden boomhutten in de takken getimmerd. Ze dienen als eenvoudige plaatsen om te overnachten, maar ook als platform voor het observeren van dieren. Grote wilde dieren zoals olifanten, tijgers, luipaarden, beren, neushoorns of tapirs laten zich maar zelden zien. Stroomopwaarts langs de rivier de Sungai Tahan leidt een 8 kilometer lang pad naar de spectaculaire Lata Berkoh-cascaden, waar glashelder, koel water schuimend naar het dal dondert. De natuurlijke, door het water uitgespoelde rotsbekkens nodigen uit tot een verfrissend bad.

Bijzonderheden Taman Negara National Park

  • Binnen het park is het enkel mogelijk je per boot of per voet te verplaatsen
  • In het bezoekerscentrum Kuala Tahan zijn maaltijden verkrijgbaar
  • Klimaat in het Taman Negara National Park: het hele jaar tropisch warm en vochtig.

Bezienswaardigheden Taman Negara National Park

  • Oerwoudtrektochten
  • Boottocht
  • ‘Canopy Walk’
  • Overnachting in een boomhut
  • Nachtwandeling onder leiding van een gids