Mount Everest

De Mount Everest is met zijn 8.846 meter, de hoogste berg ter wereld. Op de Mount Everest in Nepal beschermt het Sagarmatha Nationaal Park flora en fauna van de Himalaya.

Mount Everest – Hoogste berg ter wereld

In de schaduw van de hoogste berg ter wereld, de 8.846 meter hoge Mount Everest, strekt zich ook het hoogste nationale park ter wereld uit, Sagarmatha Nationaal Park. Het waaiervormige dal van het Sagarmatha Nationaal Park wordt aan alle kanten omringd door hoge, steile bergketens. Van gletsjers aan de bovenste einden van de vier voornaamste dalen Chhukhung, Khumbu, Gokyo en Nangpa stroomt koud, helder smeltwater in de rivier. Sinds enkele jaren steeds meer, want door het warmer wordende klimaat smelten de ijsmassa’s sneller. Binnen de grenzen van het Sagarmatha Nationaal Park ligt niet alleen het hoogste punt van de wereld, maar meteen ook acht bergreuzen, waarvan de toppen meer dan 6.000 meter boven zeeniveau uit steken: Lhotse Shar, Cho Oyu, Ama Dablam, Pumori, Kangtega, Gyachung Kang, Thamserku en Kwangde. Het nut van het Sagarmatha Nationaal Park is het beschermen van de verschillende leefgebieden met hun planten en dieren. Ook de cultuur en de manier van leven van de bewoners van Khumbu moeten bewaarde blijven.

Himalaya

De Himalaya bergketen heeft zijn bestaan te danken aan de botsing tussen de Indische Plaat en het Aziatische continent ongeveer 70 miljoen jaar geleden, waarbij de eerste bergkammen zich opstapelden. Gedurende miljoenen jaren schuurden de twee platen telkens weer tegen elkaar en de Himalaya werd steeds hoger. De meeste vlaktes van het Sagarmatha Nationaal Park zijn woeste grond, die echter alle schijnbaar geen vegetatie hebben. Bijna 30% is weideland en bijna 3% bestaat uit bos. Al naar gelang de hoogte op de berg verandert de vegetatie en daarmee ook de leefruimte voor de dieren.

Fauna Mount Everest

De dierenwereld heeft zich teruggetrokken sinds meer dan 35.000 bergbeklimmers en wandelaars jaarlijks in de kwetsbare wereld van het hooggebergte de majestueuze, met sneeuw bedekte toppen willen meemaken. Ze moeten al veel geluk hebben om een van de 28 zoogdiersoorten zoals de sneeuwluipaard, panda, steenmarter, Hoelman-aap en muskushert in de vrije natuur te kunnen observeren. Van de 152 vogelsoorten zijn er 36 zeldzaam geworden. Het is verbazingwekkend hoeveel daarvan op zulke grote hoogtes nog kunnen broeden. De vele kleine gletsjermeren zijn belangrijke rustplaatsen voor trekvogels die het bergmassief moeten overwinnen.

Bijzonderheden Mount Everest

  • Verboden zijn: bierflessen, mountainbikes, motoren en het sprokkelen van brandhout
  • Het klimaat: beste reistijd oktober tot november

Bezienswaardigheden Mount Everest

  • Parkcentrum Mendalphu
  • Tengboche klooster
  • Wandelwegen

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions