Giant Causeway

Aan de Noord-Ierse kust verheffen zich de lavazuilen van The Giant Causeway.

Ontstaan Giant Causeway

Het Antrimplateau strekt zich uit over 3800 vierkante kilometer en is de grootste lavavlakte die Europa nog heeft. De vlakte ontstond 50 tot 60 miljoen jaar geleden gedurende het vroege Tertiair. Toendertijd welde hete, vloeibare lava uit de spleten van een kalklandschap. Nu nog zijn de overblijfselen van dergelijke grote spleten vlakbij de oever te zien. Er waren drie langer durende perioden van vulkanische activiteit waarin de onderste, middelste en bovenste basaltlagen ontstonden.

De zuilen van Giant Causeway ontstonden uit de middelste lava, die in vijf of zes golven naar zee stroomde, waar het gloeiende, vloeibare gesteente in één klap stolde. Door de druk, die daar¬door tussen de lavastromen ont¬stond, werd de lava in de hoekige zuilenvorm geperst. Meer dan 40.000 van zulke zuilen steken bij Giant Causeway naast elkaar uit zee omhoog.

Basaltzuilen

De ongewone, vijf tot zeven kantige basaltzuilen met een doorsnee van tussen de 30 en 50 centimeter zijn maximaal 25 meter hoog. Dicht opeengepakt staan de zwarte pijlers aan de kust op de hoek van het Antrimplateau tussen Causeway Head en Benbane Head. Het lijkt alsof ze vanaf de zeebodem omhoog zijn gegroeid tegen de 100 meter hoge klif. Van boven lijken ze op honingraten, van de zijkant gezien zijn het net op elkaar gestapelde traptreden die weer de zee in leiden.

Beschermd gebied

Bij Giant’s Organs rijzen 60 dikkere zuilen op, allemaal even hoog en regelmatig van vorm. De zuilen bij Chimney Tops zijn door de erosie in imposante, apart staande schoorstenen verdeeld. De kust ten noordoosten van Portballintrae is bezaaid met deze karakteristieke structuren, gevormd door lava, water en erosie.

Tegenwoordig is 0,7 vierkante kilometer van dit buitengewone natuurwonder beschermd gebied. Het had heel wat voeten in de aarde voordat het zover was. De zuilen van Giant Causeway werden in de 17e eeuw zo bekend, dat veel bezoekers de Giant Causeway kwamen bezoeken. Dit tot ongenoegen van de plaatselijke boeren en vissers. Pas in 1897, na lange rechtszaken, konden de klippen tegen hoge toegangsprijzen worden bezichtigd. Pas sinds 1961 is het vrij toegankelijk.

Bezienswaardigheden Giant Causeway

Uitkijkpunt Port Reostan, Orgel, Giant’s Eyes, Harp, Camel’s Hump, Chimney Tops (plek waar de ‘Girona’ is gestrand), wandeling naar Dunseverick Castle

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions