Hardangervidda National Park

De Hardangervidda in Noorwegen, een hooggelegen, kaal bergplateau, is het leefgebied van Europa's grootste kuddes rendieren.

Grootste bergplateau in Europa

Met bijna 9000 vierkante kilometer is de Hardangervidda in Zuid-Noorwegen het grootste bergplateau in Europa, even groot als het eiland Cyprus. Omdat de boomgrens in het hart van Zuid-Noorwegen al rond de 1000 meter ligt, is de uitgestrekte, soms licht glooiende hoogvlakte vol beken en venen bedekt met typisch arctische toendra, de fjell. Het grootste deel van de fjell is bedekt met een dicht tapijt van taaie grassen en korstmossen. Alleen in het westelijk gedeelte, voor de hoogvlakte steil afdaalt naar de Sorf- en Hardangerfjord, rijzen steilere bergkammen tot 1700 meter hoogte op. Hier dondert gedurende het toeristenseizoen van 1 juni tot 15 september aan het einde van de Mabodalen de enorme Voringfossen-waterval in het Fjorddal.

Harteigen

In het hart van de vlakke Vidda verheft zich de eigenaardige koepelvormige berg Harteigen tot 1690 meter. Hij presenteert zich naar alle kanten met zijn sneeuwvlakte als een van verre zichtbaar oriëntatiepunt. Zijn gesteente is zo hard dat de ijstijdgletsjers er niet in slaagden hem vlak te schuren. Toen de ijskap van de laatste ijstijd zich 9000 jaar geleden had teruggetrokken, werd de Hardangervidda-vlakte ijsvrij, net als de toppen van de nabijgelegen bergen. Een dichte deken van korstmossen bedekte al snel de kale rotsen, en 7000 jaar geleden breidden zich zelfs bossen over de vlakte uit.

Flora en fauna Hardangervidda

Naast de enorme kuddes rendieren sluipen ook poolvossen tussen de rotsen door. Het nationale park is voor hen het meest zuidelijke verbreidingsgebied in Europa. Ook voor de zeldzaam geworden sneeuwuilen, steen- en visarenden, giervalken en ruigpootuilen is de Vidda-hoogvlakte hun natuurlijk leefgebied, waarin ze, nauwelijks door de mens gestoord, op lemmingen, fjellratten en kuikens van sneeuwhoenderen kunnen jagen. Gedurende de korte zomers ontluiken overal tussen de rotsen, op de venen en langs beken en meren kleurrijke bloemen. Het wolgras opent zijn dichte, kogelronde bloeiwijze, en paarse gentiaan, klokje en de roodgele rijsbes schitteren boven de schrale vegetatie van korstmossen uit.

Bijzonderheden Hardangervidda

Van 15 mei tot 15 september is elk open vuur in het park verboden, ook kampeerkookstellen.

Bezienswaardigheden Hardangervidda

Natuurcentrum in 0vre Eidfjord. Observeren van dieren. Trekken, vissen en jagen met vergunning. Oddatal met talrijke watervallen. Utnehotel uit 1722, berghoeve Kjeasen uit ca. 1300, locaties van nederzettingen uit de steentijd

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions