Hohe Tauern National Park

Het Hohe Tauern National Park beschermt het landschap rond de Großglockner en de Hochalpenstraße

Hohe Tauern, imposant steile bergtoppen

De Großglockner, met bijna 3800 meter de hoogste berg van Oostenrijk, is waar alles om draait in het Hohe Tauern national park. Dit gebergte maakt deel uit van de belangrijkste centraalalpiene bergrug in de oostelijke Alpen in het zuiden van Oostenrijk. Zijn imposante reeks steile toppen, waaronder de Hochalmspitze met 3360 meter, de Ankogel met 3252 meter en de Mittleren Bärenkopf met 3356 meter, strekt zich uit over 100 kilometer vanaf de Zillertaler Alpen en Italië in het westen tot aan de Katschbergpas in het oosten. Het Hohe Tauern national park beschermt een adembenemend mooi alpenlandschap met steile rotsen, witte gletsjervlakten, lieflijke bergweiden en ruisende watervallen. Aan de voet van de Großglockner glinstert de witte vlakte van de acht kilometer lange, vijf kilometer brede Pasterze, de grootste gletsjertong in de oostelijke Alpen. Een bijzonder schouwspel van de natuur, in het Hohe Tauern national park, zijn de Krimmler watervallen aan de voet van de Gerlospas. Hier stort 40.000 liter water per seconde bruisend in drie trappen 370 meter omlaag naar de beboste dalketel van de Salzach.

Betoverend bloementapijt

Het Hohe Tauern nationale park is een weergaloos leefgebied. Hier leven 10.000 verschillende planten- en diersoorten. Baardig klokje, blauwe monnikskap, trolbloem, Alpenaster, valkruid, orchideeën en ontelbare andere bloemen vinden in het kort gehouden gras een uitgestrekt leefgebied. Ze bedekken de weiden op de hellingen, van het Hohe Tauern national park, in het voorjaar en de zomer met een betoverend, kleurig bloementapijt.

Helemaal boven bij de boomgrens, waar meestal alleen lariksen groeien, zijn af en toe de uiterst zeldzame arven te vinden, een naaldboomsoort die slechts eenmaal in de zes tot tien jaar bloeit, heel langzaam groeit en duizend jaar oud kan worden. Tussen de grijze keien van de gletsjermorenen en in kale rotsspleten glanzen de gletsjerboterbloem en de alpen chrysant.

In de dichte bossen van het Hohe Tauern national park houden zich nog enkele 2,5 meter grote bruine beren schuil. Zelden verlaten ze het struikgewas om in de hoge, boomloze gebieden van de bergen rond te zwerven. Ook lynxen, vossen, wolven en dassen jagen hier nog. Marmotten, de 50 centimeter grote zoogdiertjes die onder de grond in holen wonen en elkaar met fluitsignalen voor vijanden waarschuwen, hebben zich weer vermeerderd. Rond 1800 waren ze in de Hohe Tauern totaal uitgeroeid, omdat ze om hun vacht en vet gejaagd werden. In de vorige eeuw werden ze weer uitgezet en nu zijn ze weer vaak te zien.

Bezienswaardigheden Hohe Tauern

Großglockner, Pasterze, Krimmler watervallen, wandeltochten, wintersport

Praktisch

Voor de meeste Oostenrijkse snelwegen geldt een vignetplicht. Je kunt de Hohe Tauern echter prima bereiken zonder vignet. Dat wil zeggen: als je de Autobahnen en Schnellstrassen mijdt. Dus bijvoorbeeld door na München naar de A8 te rijden om via Oberaudorf en Sint Johann in Tirol naar de Hohe Tauern te gaan. Of om via Siegsdorf naar Inzell, Lofer, Saalfelden en Zell am See te gaan. Een andere optie is bij München via de 95 naar het zuiden te rijden via de Achensee en het Zillertal. Bekijk de routes maar eens; ze zijn net zo lang en net zo snel als via de snelweg. Meer informatie over de tolplicht en het vignet vind je op deze site.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions