Paracas National Park

Het Peruaanse Paracas National Park beschermt de enorme kolonie dieren aan de kust van de Grote Oceaan.

Een visrijk gebied

De eeuwige krachtige en droge wind maakt het leven in Paracas, aan de kust van Peru, tot een plaag. In deze halfwoestijn aan de voet van de Andes groeit bijna niets goed. Tegenover de onherbergzaamheid van het land staat een onmetelijke soortenrijkdom in zee. Aangedreven door de wind stijgt hier zuurstof- en voedselrijk zeewater uit de diepten van de Grote Oceaan naar de oppervlakte. Het water is hier weliswaar zeven tot acht graden kouder dan daarbuiten in de open oceaan, maar het zorgt voor een enorme groei van algen en micro-organismen, voedsel voor enorme scholen vis die de kusten van Peru tot een van de visrijkste gebieden ter wereld maken. Van de overvloed aan vis leven al sinds de oertijd miljoenen en nog eens miljoenen zeevogels, vooral aalscholvers. Op de eilanden voor de kust leven ze in zulke grote kolonies dat hun uitwerpselen zich tot regelrechte afzettingen ophopen.

Fauna Paracas National Park

Op het schiereiland Paracas worden niet alleen de indrukwekkende kolonies zeevogels door een nationaal reservaat beschermd, maar ook het leefgebied van aanzienlijke kolonies zeeleeuwen. Tevens hebben biologen hier meer dan 200 vogelsoorten geteld, waaronder pelikanen, aalscholvers en de blauwpootgent. Voor velen van hen is het Paracas National Park een laatste toevluchtsoord. Met een totaal oppervlak van 3.350 vierkante kilometer omsluit het Paracas National Park langs de kust van de Grote Oceaan tweederde van de kustwateren. Tandwalvissen, robben, zeeotters, zeeschildpadden en tal van vissoorten bevolken deze wateren en de zeebodem. Hieronder ook de zeldzame zeekatten. In totaal hebben biologen hier 19 soorten zoogdieren, 52 vissoorten en zes soorten reptielen gedocumenteerd.

Flora Paracas National Park

Ook de typische kustflora is in zijn oorspronkelijke samenstelling in stand gebleven. In het overgangsgebied naar de bergtoppen groeien enkele haageocereus-cactussen, die tegen de droogte bestand zijn. Op de heuvels en plekken die vochtig worden door de nevel vindt men hier en daar bosjes struikgewas. Vlakbij de kust breidt zich in de wetlands een heel bijzondere grasflora uit.

Bijzonderheden Paracas National Park

  • Het is verboden op de eilanden aan het land te gaan
  • Observeren alleen vanaf de boot
  • Het klimaat in het Paracas National Park: typisch woestijnklimaat met temperaturen boven de 30 graden
  • Vaak krachtige wind en nauwelijks regen

Bezienswaardigheden Paracas National Park

  • Paracas-rotsformatie La Catedral
  • Uitstapjes per motorboot naar de Islas Ballestas
  • Observeren van vogels, zeeleeuwen en dolfijnen