Reuzengebergte

Het Reuzengebergte aan de Tsjechisch-Poolse grens staat bekend om zijn bijzonder strenge winters.

Nationaal park

Het Reuzengebergte, in Tsjechië nationaal park Krkonoše genoemd, in Polen nationaal park Karkonosze, is een gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten.

Reuzengebergte, 1300 meter hoog bergmassief

In de Sudeten, aan de oostelijke rand van Midden-Europa, ligt een eiland van koude en alpiene ecosystemen: het Reuzengebergte. Op de kammen van het slechts 1300 meter hoge bergmassief komen ecosystemen voor zoals die enkele duizenden kilometers verderop in Scandinavië, de Alpen en zelfs Groot-Brittannië voorkomen. De hoogste toppen van het Reuzengebergte herbergen een alpiene vegetatiegordel, die met zijn grassen en korstmossen grote overeenkomst vertoont met de koude toendra’s. Zo groeien hier dauwbessenstruiken, eigenlijk typische planten van de fjell landschappen van Scandinavië.

Zwarte driehoek

Het Reuzengebergte is een streek met uitgestrekte gemengde bossen met dicht kreupelhout. Eens waren de dalen tot op 800 meter hoogte bedekt met beukenbossen. Tegenwoordig wordt hun plaats ingenomen door donkere monocultuurbossen vol sparren. In een paar rivierdalen hebben resten van de prachtige loofbossen nog stand gehouden. En daar, waar men de kaalgeslagen vlakten aan de natuur heeft overgelaten, ontwikkelde zich op de meer vochtige plekken een nieuwe, kleurige en veelsoortige plantenwereld met orchideeën, zegge, lenteklokjes en krokussen. Hogerop, in de zogenaamde montane gordel tussen 800 en 1200 meter, groeiden eens gemengde naaldbossen. Ook die werden vervangen door aangeplante sparrenbossen, die nu grotendeels zijn afgestorven. Want het Reuzengebergte ligt in de zogenaamde Zwarte Driehoek, vlakbij belangrijke, Duitse, Boheemse en Poolse industriecentra. Door de uitstoot van de met bruinkool aangedreven energiecentrales raakte de bodem zo verzuurd dat de bomen ziek werden. Weliswaar is de lucht sinds de jaren negentig ingrijpend verbeterd, maar de massale bossterfte houdt nog steeds aan.

Toch bestaan er ook in deze berggebieden betoverende ecologische nissen, ’s Zomers veranderen de weiden in kleurige bloementapijten, waarin het gele viooltje, vafkruid, de zeldzame zijdeplantgentiaan en het unieke Sudetenklokje groeien. Langs de heldere, bruisende beken groeien Alpensla en verscheidene soorten groot hoefblad.

Bezienswaardigheden Reuzengebergte

Oorsprong van de Elbe (Labe), Schneekoppe, Adršpacher Felsen, Dolomietgrotten van Bozkov. Watervallen. Kastelen en burchten. Wandelingen, tochten te paard.