Göreme National Park

Het Göreme National Park in Cappadocië is met zijn bizarre lavalandschap een geologische rariteit.

Droomlandschap

De silhouetten van de indrukwekkende vulkanen Hasan, Akdag en vooral de bijna 4.000 meter hoge Erciyes domineren het hooggelegen dallandschap Cappadocië tussen de Turkse steden Nevsehir en Kayseri. Duizenden kegels, paddenstoelen, schoorstenen en torentjes steken uit het hooggelegen dal omhoog in een onwezenlijk aandoend kleurenspel dat alle schakeringen vertoont van schitterend rood naar geel-bruin tot grijs-groen. Hoedjes en daken van basalt op de toppen beschermen de tot 40 meter hoge tufsteenobelisken en -zuilen tegen te snelle erosie. Achter elke vooruitstekende rots duiken nieuwe vormen op, elk dal bergt nieuwe verrassingen in zich, zoals de feeënschoorstenen in het Devrentdal ten noorden van de plaats Ürgüp of de originele paddenstoelvormen in het Catalkaya-dal.

Verlaten in de 20e eeuw

Rond 1923 werd de rotsnederzetting van Göreme opgegeven. Halverwege de jaren tachtig werd bijna 96 vierkante kilometer van deze unieke combinatie van majestueuze natuurlijke vormen opzij gezet als nationaal park en beschermd als een kostbaar natuur erfgoed van de mens. Ook de mens hoort hier bij het landschap. In het Göreme National Park wonen rond de 20.000 boeren en ambachtslieden. Ze beoefenen de landbouw op traditionale wijze in de vorm van wijnbouw en fruitteelt, maar ze zijn ook beroemd om de kunst van het pottenbakken, tapijten weven en verven. Om de jaren 80 werd ook het toerisme een belangrijke bron van inkomsten, want elk jaar laten zich ongeveer 600.000 bezoekers door de onwezenlijk schijnende wereld van het Göreme National Park fascineren.

Flora en fauna Göreme National Park

De planten- en dierenwereld komt overeen met die van een cultuurlandschap. Sandelhout, mannentrouw en grasanjelier domineren de vlaktes die niet in gebruik zijn. De oude vulkaanmassieven sluiten het dal echter zo in, dat vele soorten in de honderdduizenden jaren na de erupties een eigen ontwikkeling hebben doorgemaakt. Biologen hebben ten minste 110 plantensoorten gevonden die alleen hier tussen de rotsen van het Göreme National Park voorkomen. Tussen de karakteristieke rotsformaties en op de velden zijn regelmatig wolven en vossen te zien, maar ook otters, dassen en hazen. Wat vogels betreft glippen vooral op de grond levende soorten door het struikgewas, zoals patrijzen en kwartels.

Klimaat Göreme National Park

  • Mei tot september rond de 23 graden, december tot januari gemiddeld 0,5 graden, in januari en februari sneeuw

Bezienswaardigheden Göreme National Park

  • Catalkay-/ en Devrentdal
  • Kerken in Eustathios
  • Kilise
  • Elmali
  • Ürgüp

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions