Canaima National Park

Canaima National Park in Venezuela heeft met zijn Angel Falls de hoogste waterval ter wereld. Grote delen van Venezuela's Canaima National Park zijn nog nooit onderzocht.

Tafelbergen

Uit de eindeloze uitgestrektheid van de tropische savanne in het zuidoosten van Venezuela rijzen overal gigantische tafelbergen met loodrechte wanden 1.000 tot 2.000 meter hoog steil uit de vlakte op. Over de randen storten ontelbare watervallen omlaag langs de schuin aflopende hellingen. Op de vlakten banen veel rivieren en beken zich een weg tussen de hoge rotsen naar de rivier de Caroni, aan de rand van het Canaima National Park. Dit park is met een oppervlakte van 30.000 vierkante kilometer een van de tien grootste natuurparken ter wereld. Het plaatsje Canaima is het startpunt van de meeste excursies naar de grotendeels ontoegankelijke wildernis.

Hoogste waterval ter wereld

De tafelbergen bestaan uit horizontale lagen kleurige zandsteen afgewisseld met glinsterende lagen kwarts en agglomeraat. Een van de mooiste en aantrekkelijkste tafelbergmassieven ligt in het noorden van het Canaima National Park, het hartvormige door de rivieren Carrao en Akanan omsloten Auyan-tepui-massief. In de diepe insnijding is de hoogste waterval ter wereld ontdekt. De Angel Falls valt vanaf de tafelrand in de diepte. Van verre stijgt zichtbaar een bont gekleurde waternevel van de rotswand op. Deze plek is slechts per vliegtuig bereikbaar – of per boot in twee dagen, of per voet in 10 dagen.

Flora en Fauna Canaima National Park

De plateaus van de tafelbergen liggen zo hoog en het weer is zo guur in het Canaima National Park dat vaak alleen een vegetatie van algen, varens, mossen en korstmossen zich staande kan houden. Maar alleen het aantal soorten algen en varens wordt door biologen al op 3.000 tot 5.000 geschat. Hogere plantensoorten groeien op beschutte plekken. Ongeveer 10 procent van de planten worden uitsluitend in het Canaima National Park gevonden en nergens anders. Het is opvallend dat er erg veel vleesetende planten en vooral orchideeën zich zo prettig voelen in dit Venezuelaanse natuurpark. Dieren laten zich hier zelden zien, hoewel het aantal dieren hier toch erg hoog is. Er zijn tot nu toe 72 soorten reptielen en 55 soorten amfibieën geteld, daarbij nog 550 vogelsoorten waarvan 30% alleen hier leeft.

Bijzonderheden Canaima National Park

  • Alle plaatsen en bezienswaardigheden die niet direct aan de weg van Bolivar liggen, zijn alleen per vliegtuig of helikopter te bereiken
  • Het klimaat in het Canaima National Park: het hele jaar warm, rond de 25 graden
  • Droog seizoen in het noordwesten van het park van december tot april

Bezienswaardigheden Canaima National Park

  • Camp Canaima met lagune
  • Angel Falls
  • Roraima
  • Isla de la Orquidea (orchideeëneiland)

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions