Denali National Park

Denali National Park is een nationaal park, dat in de meest noordelijke staat van de Verenigde Staten ligt, Alaska. Denali betekent in het Athabascaans - taal van de Indianen - "de grote" en refereert aan de hoogste berg in Noord-Amerika, de Denali.

Mount McKinley

In het hart van het 24.000 vierkante kilometer grote Denali National Park in Alaska rijst Noord-Amerika’s hoogste berg 4.800 meter steil omhoog tot met sneeuw en ijs bedekte hoogten. De bijna 6.200 meter hoge McKinley is de kroon op de bijna 1.000 kilometer lange Alaska Range. Veel gletsjertongen strekken zich als witglanzende banden van zijn statige bergen uit naar het dal. Van de lage, met toendra bedekte heuvels in het noorden van het park, waartussen ontelbare meren en plassen schitteren, stromen glasheldere rivieren en beken in de enorme Yukon of in de Susitna-rivier in het zuiden.

De hoogste berg van Noord-Amerika is Mount McKinley in Alaska.

De hoogste berg van Noord-Amerika is Mount McKinley in Alaska.

Aardbevingen Alaska Range

Diep onder de Alaska Range zijn jaarlijks nog meer dan 600 aardbevingen per jaar. Deze aardbevingen duiden erop dat de bergketen nog steeds omhoog komt. De meeste aardbevingen, waarvan het epicentrum meestal direct onder Mount McKinley ligt, gaan ongemerkt aan de bezoekers voorbij. Ze zijn niet krachtig en ontstaan meestal heel hoog op een diepte van hoogstens 15 kilometer. Slechts af en toe beeft de aarde zo heftig, dat bezoekers en gebouwen beginnen te wankelen.

De ongerepte plantenwereld van het Denali National Park is een unieke mengeling van Aziatische en Noord-Amerikaanse soorten. In dit ruige landschap overleven alleen planten die bestand zijn tegen lange en koude winters. Toch hebben biologen meer dan 650 bloeiende planten en talrijke soorten mossen, korstmossen, paddenstoelen en algen geteld. Slechts een handvol boomsoorten kan in dit extreme landschap groeien. In het Denali National Park leven verder 39 soorten zoogdieren, maar de meeste bezoekers raken onder de indruk van de ‘grote vijf’, die ze langs de enige weg in het park kunnen observeren. Namelijk 500 kilo zware elanden, rendieren, sneeuwschapen, wolven en grizzlyberen.

Denali National Park is een van de spectaculairste natuurparken van Amerika.

Denali National Park is een van de spectaculairste natuurparken van Amerika.

Een van de buitengewoonste dieren van het Denali National Park is een onopvallende kikker. Deze kleine boskikker is Alaska’s enige amfibie. Wanneer het winter wordt en de vorst komt, produceert zijn lever het antivriesmiddel glucose. Dit bescherm zijn lichaamscellen tegen beschadiging. Dan bevriest hij tot een ijsklompje dat niet ademt en ook zijn hart niet meer gaande houdt. Zo overleeft hij in temperaturen van 12 graden onder 0.

Bijzonderheden Denali National Park

  • Voettochten in het hart van het Denali National Park alleen met vergunning.
  • Beklimmen van de McKinley of Foraker 60 dagen van tevoren aanmelden.
  • Klimaat: Januari 20 tot 10 graden onder 0. Juli 6 tot 18 graden.
Als u besluit te gaan wandelen of hiken in Denali is het wel noodzakelijk dat u weet hoe u zich dient te gedragen, want Denali is "grizzlybear country".

Als u besluit te gaan wandelen of hiken in Denali is het wel noodzakelijk dat u weet hoe u zich dient te gedragen, want Denali is “grizzlybear country”.

Bezienswaardigheden Denali National Park

  • Voettochten, observeren van vogels en dieren, wildwatertours op de Nenana-rivier.
  • Meren: Wonder Lake, Chilchukabena.

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions