Everglades National Park

De Everglades vormen de grootste subtropische wildernis van de Verenigde Staten en bieden een natuurlandschap, waarin wadden, 'kust prairie' en moeras elkaar afwisselen.

Everglades: Rivier van gras

‘Rivier van gras’ noemen de indianen de grote vlakte van de Everglades. Nauwelijks waarneembaar stroomt tussen de biezen een van de meest bijzondere rivieren ter wereld door het zuiden van Florida. Hij is 80 tot 100 kilometer breed, maar in de zomerse regentijd maar net 30 tot 90 centimeter diep. Wanneer in de maand mei de eerste onweersbuien de regentijd aankondigen, verzamelt de regen zich in het Okeechobeemeer in het hart van Florida. Na een paar dagen treedt het buiten zijn oevers en vult zijn water de uitgestrekte overstromingsvlakte. De uitgestrektheid van de overstroomde vlakte hebben hier heel karakteristieke leefgebieden gecreëerd, die het meer dan 6.000 vierkante kilometer grote Everglades Nationaal Park moet beschermen.

Uiteenlopende leefruimten

In de Everglades bestaan zeer uiteenlopende leefruimten naast elkaar. Zo is het water in de uitloop van de Everglades zout. Riet kan hier niet in leven blijven. In plaats daarvan breiden zich uitgestrekte matten zeegras op de zeebodem uit. In de getijdenwateren van de kustlagunes en rivierarmen daarentegen vermengen zout- en zoetwater zich. Dit is de ideale leefruimte voor dichte bossen van rode, zwarte en witte mangroven. Tussen de wirwar van hun wortels gaan de kraamkamers van krabben en vissen schuil. Tussen de waddengebieden en het hoger gelegen vasteland breidt zich de zogenaamde kustprairie uit. Dit is een kurkdroog gebied met planten, die een zoute bodem kunnen verdragen. In het middelste gedeelte van de Everglades zijn de moerassen dieper en stroomt het water sneller.

Fauna

De dierenwereld in de Everglades is divers en vol afwisseling. De Everglades is het enige gebied op de wereld waar krokodillen en de zes meter lange alligators samen voorkomen. Beide behoren ze tot de meer dan 36 bedreigde diersoorten in het nationale park.

Bijzonderheden Everglades

  • Goede infrastructuur voor mensen die moeilijk lopen en rolstoelgebruikers
  • Het klimaat in de Everglades: Van mei tot oktober regentijd met temperaturen rond 32 graden
  • Juni tot november is het orkaanseizoen

Bezienswaardigheden

  • Boottocht (ook per kano) vanuit Flamingo
  • tocht per kabelbaan vanuit Shark Valley
  • trektochten

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions