Grand Canyon National Park

In de Grand Canyon kan je de geschiedenis van de aarde lezen als in een boek.

Grand Canyon: Spectaculairste kloof ter wereld

In het noorden van de staat Arizona in de Verenigde Staten snijdt de Coloradorivier 1,5 kilometer diep door een omhooggedrukte plaat, die tegenwoordig tussen 2.134 en 2.438 meter boven zeeniveau ligt. Het onafgebroken stromende water van de Coloradorivier sneed in de afgelopen 5 tot 6 miljoen jaar de spectaculairste kloof ter wereld in de rotsen. Zelfs vanuit de ruimte is de imposante omvang van de bijna 500 kilometer lange Grand Canyon te zien. Elk jaar bezoeken ongeveer 5 miljoen mensen de Grand Canyon. De lagen gesteente vertellen de geschiedenis van het dal. Hoe hoger de lagen liggen, hoe meer fossielen van levende wezens men vindt. De lagen op de bodem van het dal ontstonden in de beginperiode van de aarde. Daar bovenop hebben alle andere tijdperken van de aarde hun lagen gedeponeerd.

Klimaat in de Grand Canyon

Even adembenemend als het dal is ook het klimaat. Aan de zuidelijke rand van de Grand Canyon zijn de zomertemperaturen met 10 tot 20 graden aangenaam. De nachten zijn koel en in de winter valt er sneeuw. De noordelijke rand van de Grand Canyon daarentegen ligt 300 meter hoger, hoog genoeg om een groot deel van het jaar sneeuw te hebben. In de winter wordt deze kant van de Grand Canyon vanwege het ongunstige weer zelfs gesloten. Heel anders is het 1,5 kilometer lager. Hier kan de temperatuur in de zomer tot bijna 50 graden stijgen, terwijl 38 graden normaal is. Zo’n extreem ecosysteem, waarin hitte en koude zij aan zij voorkomen en droogte, regen, storm en sneeuw elkaar in snel tempo opvolgen, is een heel bijzonder leefgebied. Veel planten en dieren hebben zich hier aangepast.

Fauna Grand Canyon National Park

Er zijn ongeveer 1.500 plantensoorten geteld. Ook biedt de Grand Canyon een thuis aan 76 soorten zoogdieren, 50 reptielen en amfibieën en meer dan 300 vogelsoorten. Je zult vaak muilezels over de smalle bergpaadjes zien draven. Ook zwerven overal door het nationale park lynxen en coyotes rond, op jacht naar muildierherten, gaffelbokken of wapitiherten. Er heeft zich zelfs een kleine hoeveelheid van poema’s zich hier gevestigd. Schildpadden, hagedissen en slangen komen hier ook veel voor.

Bijzonderheden Grand Canyon National Park

Bij uitstapjes naar het hart van de Grand Canyon wordt aanbevolen een gids mee te nemen (je loopt anders gevaar om te verdwalen). Het klimaat: juni-augustus in het hart van de Grand Canyon rond de 38 graden, op de zuidrand 10 tot 20 graden, de noordrand is koeler. November tot februari: zuidrand sneeuw en de noordrand is afgesloten.

Bezienswaardigheden Grand Canyon National Park

Zuidrand, noordrand (minder bezocht), Lake Powell bij de Glen-Canyondam, indianenreservaat
Rondvlucht, fietstocht, voettocht, rafting op de rivier

Tekst en selectie: 100 mooiste natuurparken van de wereld
H.J. Neubert, W. Maass | 9789036615747 | Rebo Productions